Nové album: Jarret – Za hrany

20. říjen 2011

Skvělý folk/rock/jazz v podání libereckého Jarretu

Nálepka český folk má pořád kvůli Nedvědům a jim podobným poměrně pejorativní nádech. Ale na české folkové scéně se dějí zajímavé věci a vycházejí desky, které ehm vlastně ani moc folkové nejsou.
Třeba novinka libereckého Jarretu, jehož nová deska Za hrany je výborná.
Jarret vznikl v roce 1992, už tehdy folkové uskupení nalézalo inspiraci v Bobu Dylanovi, Neilu Youngovi, Joni Mitchell nebo Suzanne Vega, jejíž písně Jarret občas zařazuje do svých koncertních programů. Postupně se Jarret vzdaloval čistě folkovému projevu, který obohacoval o vlivy jazzu, rocku nebo šansonu. A takové je i nové v historii už čtvrté album a Peterem Binderem produkované album Za hrany, které je především ukázkou skvělého muzikanství celé kapely. Nahrávce dominuje, tak jako na předchozích deskách, nádherný, barevný a osobitý hlas zpěvačky Hanky Skřivánkové. Zajímavé jsou i texty, Jarret se nebojí veršovat i o tak vážných věcech jako jsou koncentrační tábory nebo odsun sudetských Němců.
Velmi pozoruhodné album!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.