Nové parkoviště u hradu Lichnice na Chrudimsku zatím nebude

12. duben 2022 07:10

Další odklad a složité parkování. Třemošnice na Chrudimsku se už roky snaží vyřešit problém s odstavenými auty u hradu Lichnice. Pokud se na prohlídku vypraví víc lidí najednou, nemají kde zaparkovat. Městu se sice nedávno podařilo získat pozemky pro parkoviště, ale stavba asi jen tak nezačne.

Město se dohodlo na odkoupení pozemků kousek od Žižkova dubu. Je to jen pár set metrů od hradu a měl by se tam vejít autobus, na zpevněnou plochu 26 aut a jako rezerva bude sloužit dalších 40 míst. To by mělo turistům výrazně pomoct, protože pokud se třeba na Lichnici pořádá nějaká větší akce, tak skutečně není kde zaparkovat.

Bobtnající rozpočet

Třemošnice dlouho čekala na různá povolení a vyjádření úřadů. A taky musela plán upravit, změní se příjezdové cesty a nájezdy na parkoviště. U něj by mělo být i zázemí pro turisty, obslužný domek, a jeho podobu korigovaly připomínky ochránců přírody. Tím se zvýšil i rozpočet na stavbu, a když k tomu připočteme současnou situaci na trhu - drahé materiály i další náklady, tak jsme u hlavního problému. A to jsou peníze na stavbu.

Původní odhad byl asi pět milionů korun, teď je to čtrnáct. A to už je pro malé město velmi vysoká částka. Třemošnice se proto bude rozhlížet po dotaci a letos připraví všechny podklady. Nejvíce optimistický scénář počítá se začátkem stavby v příštím roce, což by znamenalo, že parkoviště by mohli řidiči využívat v sezóně 2024.

Spustit audio

Související