Nový povrch, ostrůvky, vjezdy. Silnice z Mladkova do Jablonného bude bezpečnější

9. leden 2024 10:13

Pardubický kraj za evropské peníze opraví silnici mezi Mladkovem a Jablonným nad Orlicí. Uspěl totiž při získávání dotací z programu česko-polské příhraniční spolupráce. Dotace z Evropské unie bude přes 130 milionů korun.

Jedná se o přibližně 10kilometrový úsek silnice II/311, která vede přes Těchonín. Na trase nejen že bude nový povrch, ale také nové dělící ostrůvky a vjezdové brány na komunikaci. Opravami by se měla zvýšit i celková bezpečnost silnice, protože podle radního pro evropské fondy Pardubického kraje Ladislava Valtra (ODS) podobné projekty zpravidla řeší sjednocení šířky vozovky a další stavební úpravy.

Pardubický kraj chce v průběhu letošního roku celou stavbu připravit, vybrat zhotovitele a podle podmínek dotace pak všechny práce dokončit nejpozději v průběhu roku 2026.

Oprava za 170 milionů

Celkové náklady na opravu silnice mezi Jablonným nad Orlicí a Mladkovem podle odhadů budou asi 170 milionů korun. Dotace z evropského příhraničního programu Interreg by měla být asi 130 milionů.

Evropská unie navíc ze stejného programu přispěje dalších asi 50 milionů korun partnerům na polské straně. Ti připravují opravu navazující silnice zase směrem od polských hranic. Celý projekt na obou stranách hranice by měl pomoct zlepšit dopravní spojení mezi obyvateli Pardubického kraje a polským okresem Kladsko. A to jak při cestách do práce, tak na nákupy nebo na výlet.

Za peníze z evropského programu Interreg už Pardubický kraj opravil silnice mezi Boříkovicemi a Červenou vodou. Přiklepnutý už má také příspěvek na opravu vstupního objektu Tvrze Bouda a na obnovu tamních expozic.

Spustit audio

Související