O bývalou Teslu se postarají Pardubice

2. listopad 2011

Pardubičtí zastupitelé schválili, že město bezplatně převezme od Pardubického kraje areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici. Zároveň se Pardubice zavázaly, že nechají vybudovat mimoúrovňový sjezd u krajské nemocnice a také parkoviště pro návštěvníky zdravotnického zařízení.

S tímto závazkem i dalším využitím areálu by městu měli pomoci soukromí investoři.

"Vedl jsem jednání s potenciálními partnery, kteří by o areál měli zájem. Jak o vybudování parkovacího domu, který by řešil podmínky pro mimoúrovňový sjezd, tak s těmi, kteří by byli ochotni a schopni zde vybudovat ve spolupráci s námi například domov pro seniory," uvedl primátorčin náměstek Martin Bílek. Náklady na parkovací dům a sjezd do areálu odhadl na 60 až 100 milionů korun.

V areálu by po demolici části budov mohly vzniknout například také byty, zázemí a archiv pro krajskou nemocnici a náměstí se zelení. Zástavba celého areálu by vyšla podle studie na zhruba 800 milionů korun.

Bývalá Tesla se rozkládá na zhruba 2,5 hektarech a je velmi špatně dopravně přístupná. Pardubický kraj získal lokalitu v roce 2003 za jednu korunu od společnosti Foxconn, která tam původně chtěla postavit továrnu, ale nakonec si vybrala jiné místo.

Odstranění ekologických zátěží stálo kraj asi 18 milionů korun. Hejtmanství odhadovalo, že prodejem získá 20 milionů, ale kupec se dosud nenašel. Odhadce před lety ocenil areál na 112 milionů Kč.


Zobrazit místo Areál bývalé Tesly na větší mapě

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:

http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autoři: pta , PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio