Obchvat přivedl do Opatovic víc aut. Starosta zasáhne

9. leden 2017

Opatovice nad Labem dál trápí hustá doprava. Nic na tom nezměnilo ani vybudování obchvatu. Podle starosty Pavla Kohouta naopak právě ten může za větší množství aut.

„Vybudujete obchvat za několik miliard korun a doprava se nahrne dovnitř obce. Řešení jsou dlouhodobá a závisejí na rozhodnutí jednotlivých úředníků. Letos chci provést zásadní kroky, které se třeba mnohým nebudou líbit. Mou povinností je odvést dopravu z obce, aby směřovala na rychlostní komunikaci, kam patří. Obec od začátku avizovala, že nikdy nechce pustit dopravu na místní komunikaci. Byla tam značka zakazující odbočení ve směru od Vysoké nad Labem. Ta pak zmizela, ale měla by se tam vrátit. Budeme si ji chránit. Máme právní rozklad, že tam má být,“ argumentuje starosta.Zmíněná značka před časem vzbudila vlnu nevole ze strany řidičů i některých okolních obcí.

Noví strážníci, nové kamery a stop hazardu

Obecní policie v Opatovicích před časem zažila personální rošádu. Předchozí strážníci museli navzdory dlouholeté praxi odejít. Neměli maturitu, a tak dostali výpověď. „Jejich nástupci za sebou mají rok svého působení. Vybudovali si svou pozici, svoje jméno, zapojili se do dění v obci. Pořád je co zlepšovat. Bezpečnost obyvatel je pro mě naprosto přednostní. V rozpočtu na letošní rok máme ještě rozšíření o jednoho člena.“

Nad Opatovicemi taky bdí kamery. „Kamerový systém je instalovaný tam, kde to obec bolelo. Má své výsledky. Sledujeme černé skládky, odkládání odpadu na nevhodná místa, sdružování partiček nedodržujících veřejný pořádek i přechod před obecním úřadem,“ říká Pavel Kohout.

Opatovice nad Labem - starosta Pavel Kohout

Ten zároveň oceňuje novou vyhlášku, která zakazuje hráčům v barech a hospodách v obci hazardní hry. Hostinští od začátku roku nesmějí provozovat výherní automaty. Opatovice tím sice přijdou o část příjmů právě z hazardu, výpadek by ale prý neměl být citelný. Obec má podle jeho slov spoustu sociálních bytů. Někteří jejich obyvatelé údajně mohou mít sklony k hazardu, což by se pak odráželo na dětech a celkové životní úrovni rodiny.

Čtěte také

autor: MAL
Spustit audio