Obchvat Sezemic se začne stavět v létě, hotovo má být za dva roky

11. červen 2024 09:08

Na trasu budoucího obchvatu Sezemic na Pardubicku najedou už brzy bagry. Nová silnice dostala pravomocné stavební povolení a je už také jasné, kdo a za kolik ji postaví. Místní čekají na obchvat desítky let. Z centra obce má odvést tranzitní dopravu a zlepšit propojení Pardubic s dálnicí D35.

Jak informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl, stavba má začít ve třetím čtvrtletí tohoto roku, to znamená během letních měsíců. Sedm kilometrů dlouhou silnici postaví sdružení firem vedené společností M-Silnice, do tendru totiž podalo ekonomicky nejvýhodnější nabídku ve výši 838 milionů korun bez daně. Oproti původním předpokladům tak ŘSD vysoutěžilo obchvat levněji asi o 300 milionů a jeho zprovoznění plánuje v roce 2026.    

Dvacet let čekání

Podle nezávislého starosty Martina Staňka na něj čekají asi 20 let. Dopravní situace přitom v obci není dlouhodobě  nejlepší, vede přes ni důležitá nájezdová trasa k dálnici D35 a centrum je tak zahlcené tranzitní dopravou. Přes Sezemice zároveň jezdí hodně aut do Holic a také na Královéhradecko a Rychnovsko. Staněk je proto rád, že obchvat konečně bude.

„V současné době situace pro Sezemice není příjemná. Nájezdy na dálnici způsobují, že přes Sezemice na Rokytno a dál do Hradce Králové I přes Sezemice na Časy a dál na Olomouc doprava vzrostla. Jsme teď vlastně transit z Pardubic na dálnici.“

ŘSD získalo na obchvat územní rozhodnutí v roce 2015, jenže muselo opakovat žádost o posouzení vlivu na životní prostředí a dělat dílčí změny v územním rozhodnutí. I proto příprava nabrala skluz.

Čtěte také

Obchvat Sezemic bude dlouhý skoro 7km, a de facto to bude nový dálniční přivaděč pro D35, který vznikne jako přeložka současné silnice I/36. Ve směru od Pardubic bude obchvat začínat na okraji města na Hůrkách, a to kousek za nově budovaným kruhovým objezdem u Spojila. Tato okružní křižovatka by podle silničáře Vojtěcha Mareše měla být důležitá i ve vztahu  k obchvatu Sezemic.   

„V budoucnosti až bude dostavěn obchvat Sezemic, bude to z hlediska bezpečnosti zklidňující prvek před vjezdem do Pardubic přímo na Dubinu, protože auta pojedou rychle. Ten obchvat Sezemic bude určitě komfortní silnice.“

Obchvat potom povede krátkým lesním úsekem k Počapelským Chalupám, samotné Sezemice obejde z jihu a následně se napojí na hlavní tah 36 u obce Časy, kde je zároveň nájezd na D35.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související