Obnovu rybníka ve Slatiňanech můžou zkomplikovat tuny bahna i stará munice

20. červenec 2016

Slatiňany začaly opravovat starou vodní nádrž u železničního nádraží. Rybník plný žabince by měl za pár let lákat k odpočinku a procházce.

Napůl skládka, napůl močál. Kolem staré vodní nádrže u nádraží ve Slatiňanech teď lidé spíš přidají do kroku, než aby se zastavili. Město teď začalo s úpravou místa, které by do budoucna mělo sloužit jako turistické lákadlo a odpočinková zóna v jednom.

„Říká se tomu lidově rybníček u nádraží. Jinak je to vedené v katastru jako vodní plocha,“ říká starosta Slatiňan Ivan Jeník.

Čtěte také

Kousek od rybníku stojí malý bagr a další stavební stroje. Starosta dodává, co se na místě děje: „V prvním kole se snažíme zpevnit břeh, který přiléhá k místní komunikaci a rodinným domům, aby to nepropouštělo dál vodu. Nemělo by docházet ani k sesuvům půdy. Do budoucna bychom na břehu chtěli vybudovat odstavné parkoviště pro nedaleké nádraží, protože se to nabízí. Dále budeme pokračovat v úpravě celého břehu, aby tady vznikla parková zóna, dalo se to tady obejít pěšky na druhou stranu a nemuselo se jít kolem hlavní komunikace.“

Zarostlý rybník u nádraží ve Slatiňanech

„Bude tady nová výsadby zeleně, potom lavičky, aby tady vzniklo odpočinkové místo nedaleko nádraží,“ doplňuje starosta Ivan Jeník.

Jen pár kroků od nádrže má firmu Miroslav Novák. Ten by si přál, aby rybník pod nánosem žabince a křoví nezmizel úplně: „Jako kluk jsem strávil u této vody svoje rybářské začátky. Rád bych, aby i další generace mohly pokračovat.“

Možná vyplave i stará munice

Za první úpravy Slatiňany zaplatí osm set tisíc korun. Pokračování ale bude podle starosty Ivana Jeníka mnohem složitější: „Ideální by bylo, kdyby se nám podařilo sehnat peníze na odbahnění, což je největší část. Jediné, co nás trochu děsí, je, že domorodci tvrdí, že při odchodu za 2. světové války tady v tom jednom rohu vojska vyhazovala munici.

Aspoň částečná proměna vodní nádrže by měla být hotová příští rok.

autor: kop
Spustit audio