Ochrana Žamberku proti vodě: Stavební firma zkrachovala, hledá se nová

15. listopad 2017 10:15

Nová protipovodňová opatření měla Žamberk ochránit před dvacetiletou vodou. Stavba za skoro sto milionů korun byla plánovaná a připravovaná dvacet let. Teď ale práce stojí. Povodí Labe totiž firmě vypovědělo smlouvu a aktuálně tak není nikdo, kdo by rozestavěné hráze a poldry dokončil.

Důvodů, proč Povodí Labe firmě smlouvu vypovědělo, bylo víc. Práce na protipovodňových opatřeních v Žamberku začaly letos na jaře a od té doby měla firma Navimor Invest problém plnit harmonogram. Povodí proto firmu několikrát upozorňovalo na porušování smlouvy a požadovalo, aby vše bylo uvedené do pořádku, to se ale nestalo, říká mluvčí státního podniku Hana Bendová.

„V říjnu na té stavbě nebyla vidět nějaká snaha o nápravu stavu a navíc nám firma Navimor Invest oznámila, že její mateřský podnik v Polsku podal žádost o soudní řešení úpadku. Vedení Povodí Labe po vyhodnocení situace jako nejlepší možnost zvolilo odstoupení od smlouvy.“

Ocelové protipovodňové zábrany u autokempu v Žamberku

Stavba je největší investiční akcí ve městě za posledních dvacet let a má zamezit tomu, aby se opakovala situace z let 1997 nebo 2000, kdy Žamberk zasáhly povodně.

Stavba teď bude podle Hany Bendové zakonzervovaná, aby byla připravená, že v ní někdo bude pokračovat.  Nejdůležitějším úkolem bude stavbu zajistit z hlediska bezpečnosti osob, které se v její blízkosti pohybují. Státní podnik pak opět vypíše tendr a bude hledat firmu, která stavbu dokončí.

Stavba protipovodňových opatření v Žamberku se zkomplikovala

Divoká Orlice na Havlíčkově nábřeží v Žamberku

Výstavba protipovodňových opatření v Žamberku i přes drobné komplikace pokračuje. Zábrany mají ochránit město před případnou velkou vodou z Divoké Orlice. Neměla by se tak opakovat situace z let 1997 nebo 2000, kdy byla část města pod vodou. Na projektu se vedle radnice podílí i Povodí Labe.

Protipovodňová ochrana měla být hotová do konce příštího roku, termín zatím není nereálný. Krach firmy Navimor Invest totiž přišel v relativně příhodnou dobu, kdy před zimou venkovní stavební práce ustávají. Pokud by šlo všechno hladce a Povodí by se podařilo na jaře vybrat novou dodavatelskou firmu, ta může se začátkem příští stavební sezóny v pracích bez většího zdržení pokračovat.

Pokud tedy nějaké zpoždění bude, tak to prý bude v řádu několika málo měsíců. Jestli nastalá situace celý projekt i prodraží, to se zatím nedá jasně říct.

Celá akce má stát skoro 100 milionů korun, většinu z této sumy zaplatí Povodí Labe, Město Žamberk se pak spolupodílí přibližně patnácti miliony.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio