Od salátů po čaje: Pampelišky jsou přírodním pokladem na talíři

22. červen 2023

Největší audioportál na českém internetu

Pampelišky | Foto: Martin Kozlovský, Český rozhlas

Zdraví v každém stvolu: Pampelišky pro vitamíny a minerály

Pampelišky smetánky jsou jedny z prvních květin, které na jaře rozkvétají a jsou tak důležitým zdrojem potravy pro včely a další hmyz. Pampelišky se v době hladomorů používaly jako nouzové potraviny.

Celé rostliny jsou jedlé, dají se použít do salátů, polévek a čajů. Mladé listy, které ještě nejsou příliš hořké, se mohou jíst i syrové a jsou bohaté na vitamíny a minerály. I kořeny pampelišek jsou užitečné, po upražení se používají jako náhražka kávy, obvykle ve směsi s praženou čekankou nebo ječmenem.

Díky hořčinám pampeliška podporuje vylučování žluči a tím zlepšuje trávení. Tradičně se používá při diabetu a na snížení hladiny cukru. Pampelišku najdete v čajových směsích, které mají očistný a detoxikační účinek. A ještě jedno doporučení: v sezóně pampelišky je dobré sníst pět stvolů v syrovém stavu.

  • Krmítko
    Krmítko

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.