Odpočívadla pro kamiony. Lidé v Osicích se bojí zničení opravených silnic a zvýšeného provozu

16. únor 2022 07:20

Ředitelství silnic a dálnic se na řadě míst v České republice chystá rozšířit takzvané odpočívky - odstavné plochy pro kamiony u benzínových čerpadel na dálnicích. Týká se to i odpočívky u pumpy nedaleko Osic na Královéhradecku.

Na odpočívce v těsné blízkosti Pardubického kraje se má pracovat až v letech 2026 až 2027, už teď ale nejsou v Osicích úplně klidní. Na radnici se o záměru Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dozvěděli před pár dny a mají strach, že těžká technika, která bude na rozšíření odpočívek pracovat, zničí opravené silnice v obci.

Čtěte také

Jde nejen o stavební techniku, ale i o auta s materiálem. ŘSD už potvrdilo, že výběr trasy na dopravu materiálu bude záležet na firmě, která bude na odpočívkách pracovat, a dodalo, že se v téhle chvíli nedá odhadnout, kudy budou auta jezdit.

Poničíme? Opravíme

Silničáři ujišťují, že obavy vedení radnice v Osicích jsou zbytečné v tom smyslu, že před začátkem stavby bude aktuální stav silnic důkladně zdokumentován a stejný pasport silnice se provede i po dokončení obou odpočívek.

Odpočívadlo Osice
Celková kapacita bude 206 míst pro osobní automobily, 14 pro autobusy, 16 pro karavany a 280 stání pro nákladní automobily. Práce vyjdou na bezmála 700 miliónů korun.

Ředitelství silnic a dálnic je pak připravené na vlastní náklady všechno uvést do původního stavu, tedy vše případně poničené opravit. Pokud jde o zvýšený provoz těžké techniky v obci, což je další z bodů, ze kterého mají v Osicích strach, s tím ŘSD nic neudělá. Materiální škody by ale obci vzniknout neměly žádné.

Obě odpočívky, tedy plochy v obou směrech dálnice D11 u Osic, budou výrazně větší než dosud. Podle ŘSD to je potřeba kvůli aktuálnímu a hlavně po kompletním dokončení dálnice předpokládanému nárůstu dopravy ve směru nejen na Polsko, ale i po D35 na Moravu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související