Odvolán ředitel národního hřebčína v Kladrubech

30. leden 2003

Ředitel národního hřebčína v Kladrubech Norbert Záliš byl odvolán ze své funkce. Podle nepotvrzených informací proběhla krátce před jeho odvoláním v hřebčíně kontrola pracovníků NKU a kontrolního útvaru ministerstva zemědělství. Odvolání dlouholetého ředitele hřebčína přišlo podle občansko demokratického poslance Miloslava Kučery příliš pozdě. Záliše odvolal z funkce ministr zemědělství bez udání důvodů - podle Kučery se tak stalo proto, že ředitel rozprodával nejcennější koně do zahraničí.

"Vím, že s tím měl ministr těžké problémy, že de facto hledal způsob jak pana Záliše odvolat, jakým způsobem. Naposledy minulý pátek při volbě prezidenta mně dával rukou podáním čestné slovo, že se tak stane v pondělí. Bohužel se tak v pondělí nestalo, ale stalo se to, že pan Záliš ještě narychlo rozprodal deset koní a byl odvolán tedy až ve středu. Je to katastrofa, co tam po panu Záliši zůstalo. Hovořím o rozprodeji nejlepších koní do zahraničí, vyprodání ze sedmi genetických linií, které byly velice cenné, tak dvou nejcenějších, prodávání koní pod cenou, o podivném nakládání se státními prostředky. Což je a doufám, že bude předmětem trestního řízení."

starokladrubští koně
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.