Okamura navštívil ve vězení muže odsouzeného za rasově motivovanou vraždu

24. leden 2014

Předseda hnutí Úsvit a poslanec Tomio Okamura navštívil v pardubické věznici Vlastimila Pechance. Ten si odpykává sedmnáctiletý trest za vraždu Roma Oty Absolona, která se stala ve Svitavách v roce 2001. Hnutí Úsvit označilo proces s Pechancem za zmanipulovaný a Okamura už několik let bojuje za obnovení Pechanova procesu.

V pardubické věznici si byl předseda Úsvitu Okamura a místopředseda Jaroslav Novák vyslechnout Pechancovu verzi příběhu. Případem se zabývají už osm let. Nastupující ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou chtějí požádat, aby podala ve prospěch Pechance stížnost.

Podle Nováka by mohli v novém případu vypovídat i lidé, kteří už nepracují u policie a před třinácti lety případ vyšetřovali. Soud tehdy rozhodl o vrahovi na základě svědeckých výpovědí. Důkazy jako otisky nebo stopy krve ale neměl.

„Vzhledem k tomu, že jediným důkazem proti Pechancovi byly svědecké výpovědi. Svědecké výpovědi byly od začátku nevěrohodné a prokazatelně nevěrohodné, tak bohužel nemůžu než říci, že proces nebyl legitimní a byl zmanipulovaný, protože všechny důkazy, které svědčily pro Pechance, tzn. testy DNA, různé jiné zkoušky, znalecký posudek z oboru lékařství, všechny říkaly, že Pechanec to být nemohl,“ vysvětluje Jaroslav Novák, místopředseda hnutí Úsvit.

Případ měla na starosti tehdy královéhradecká krajská státní zástupkyně Renata Vesecká. Podle ní ale není možné hodnotit jednotlivé důkazy bez souvislostí:

„To, zda je rozhodováno o vinně a zda je rozhodováno i o motivu trestné činnosti, to je všechno podrobně popsáno v rozsudcích soudů, ať už Krajského soudu v Hradci Králové, Vrchního soudu v Praze nebo i Nejvyššího soudu v Brně. Takže hovořit a rozplétat tady odděleně jednotlivé výpovědi vůbec nemá smysl, protože každý odborník vám řekne, že hodnotit důkazy je nezbytné v rámci celého kontextu, takže vytrhávat jednotlivosti a poukazovat na ně, jako na to podstatné, je naprosto pomýlené.“

Vesecká: Úsvit chce zviditelnit svou kandidátku do evropských voleb

Vesecká navíc upozorňuje na to, že jde o promyšlený politický krok: „To je určité zahájení volební kampaně, protože jak jsem si přečetla na internetu, kauzou se chce zabývat nominantka politického hnutí do evropských voleb. Je to podle mě jasné zviditelňování se právě před evropskými volbami na úkor jednoznačné trestní kauzy.“

Žádost pro ministerstvo má totiž vypracovat advokátka Klára Samková, která také povede kandidátku hnutí Úsvit do evropských voleb.

Toto obvinění ale Novák naprosto odmítá a tvrdí, že jde jen o náhodné načasování.

autoři: mak , mkk , raf
Spustit audio