Onemocněním štítné žlázy trpí hlavně ženy. Narušuje plodnost, psychiku i metabolismus

20. leden 2017

Nabíráte na váze, jste unavení a ospalí? Máte nervy na pochodu a buší vám srdce jako na poplach? Možná, že za všechno může štítná žláza. To bylo téma naší Radioporadny s endokrinoložkou Sylvií Špitálníkovou.

„Štítná žláza vylučuje hormony, které regulují hospodaření s energií v našem těle. Když to nefunguje, může to být velmi nepříjemné,“ říká Sylvie Špitálníková. Malá žláza v oblasti krku také napomáhá udržování správné teploty. Zajišťuje správnou funkci mozku, srdce, svalů a jiných orgánů.

Štítnou žlázu ničí stres

Nejčastěji se objevuje snížená funkce štítné žlázy. Příznaky tohoto onemocnění jsou únava, zimomřivost, zhoršená kvalita vypadávání vlasů a nehtů, suchá kůže, ale i poruchy paměti, bolesti svalů a kloubů, zácpa. Objevit se mohou i tlaky a bolesti na krku. Žláza se také může se zvětšit i na pohled.

Dříve byl nejčastější příčinou onemocnění nedostatek jodu. Dnes už máme jodu dost. Ale zase se začínají častěji projevovat autoimunní choroby štítné žlázy. Za sníženou funkcí štítné žlázy může být i stres. Je to ale podmíněno genetickou dispozicí.

Kila letí nahoru

„Při snížené funkci lidé nabývají na váze i při normálním stravování. Proto při obezitologickém vyšetření se automaticky zkoumá a funkčnost štítné žlázy,“ uvádí Sylvie Špitálníková.

Sedm procent lidí má nemocnou štítnou žlázu, ženy s ní mají problémy osmkrát častěji než muži. „Proč to nikdo bohužel neví. Pokud je onemocnění v rodině, měla by to žena říct svému praktickému lékaři a sledovat případné příznaky,“ radí Sylvie Špitálníková. Pokud taková žena plánuje otěhotnění nebo už je gravidní měla by si nechat štítnou žlázu zkontrolovat. Snížená funkce štítné žlázy může vést až k neplodnosti.

Nápor na psychiku

Žláza nám také může fungovat až příliš. V takovém případě zase štítná žláza produkuje hormonů více, než by bylo zapotřebí.

„Příznakem bývá nervozita, nespavost, třes. Objevuje se zvýšená chuť k jídlu, ale člověk spíše hubne a mívá průjem. Častým příznakem je bušení srdce,“ vyjmenovává Sylvie Špitálníková. Pozor na záměnu! Pacient se zvýšenou funkci štítné žlázy je celkově zrychlený a má na rušenou psychiku. „Někdy se k nám takový člověk dostane přes psychiatrickou ambulanci.

Jsou určitá riziková období, kdy se problémy se štítnou žlázou projevují nejčastěji. Je to puberta, těhotenství a porod a menopauza. Pokud někdo onemocní až ve vyšším věku, hůře se diagnostikuje. Příznaky se schovávají za jiné nemoci. Například poruchy paměti se svalují na stáří. Klíčové je, nechat se vyšetřit. Laboratorní výsledky a nález na ultrazvuku jednoznačně určí, jestli jde opravdu o chorobu spojenou se štítnou žlázou.

Léčba hormony

Pokud lékaři odhalí nedostatečnou činnost štítné žlázy, nasadí léky, které je do těla dodají. Jde o syntetické hormony, které působí stejně, jako váš přirozený. Pokud pacient dostane léky, nemá žádné příznaky a nemoc mu nijak nezkracuje život.

Řešením nadměrné činnosti štítné žlázy je dodávání látek, které sníží produkci hormonů. Jejich účinek nastupuje po několik týdnů a ze začátku se současně s nimi podávají i léky, které zklidňují srdeční činnost. Pacient ale musí dodržovat i klidový režim, neměl by pít alkohol, kouřit. Měl by mít i podpůrnou léčbu vitaminem B, kalciem a vitaminem D. Pokud je onemocnění závažnější, musí se přistoupit k léčbě chirurgické.

autor: PRO
Spustit audio