Operace v přímém přenosu

1. prosinec 2013

Pacientům pomáhá to, co ještě před třiceti lety nebylo možné, říká MUDr. Lochman a MUDr. Pokorný

Díky novým materiálům mohou lékaři v jedné z diagnóz onemocnění oka odstranit příčinu zánětů.

Pro laiky neprůchodný neboli ucpaný kanálek, či kanálky (jsou dva) k slznému vaku, či neprůchodný sám slzný vak způsobují infekční reakci. Nečistoty z okolí oko pojímá, hromadí, neboť nemají kam odtéci, právě kanálek je vede do slzného vaku a z něho vtékají do nosu.

Z nosu nečistoty lehce odejdou, například smrkáním. Časté infekce oka mohou vést k zánětům, postupně hromadící se hlen z oka zaviní uzavření kanálku či slzného vaku. Koloběh zánětů není medikamenty vyléčitelný, neboť infekce se drží v uzavřeném prostoru vaku.

Není malé operace

Lékaři ve spojení dvou specializací ORL (nosní, ušní, krční) a oční už před sto lety dokázali vnějším operačním zákrokem, tedy „rozbouráním“ tváře mezi kořenem nosu a okem, a následně perforací slzného vaku směrem do nosu, záněty odstranit. Ale co když je navíc ucpaný kanálek?

Operace uvolnění slzných kanálků a slzného vaku, zleva primář ORL MUDr.Karel Pokorný, oftalmolog MUDr. Jiří Lochman, sálová sestra instrumentářka

Současná operace má dvě nej:

- lze ji vykonat uvnitř nosu a netřeba rozbourat tvář
- po odstranění neprůchodnosti slzných kanálků, může pomoci obnovení jejich činnosti silikonový stent.

Na první pohled malá operace, ale přesto je třeba ji vykonat pod celkovou narkózou, a navíc tělo reaguje vždy různě. Například vak nemusí být na očekávaném místě, kanálky mohou být umístěny také v neobvyklé poloze a tak dále. Lékaři primář MUDr. Karel Pokorný z Kliniky ORL a MUDr. Jiří Lochman z Očního oddělení Krajské nemocnice v Pardubicích nevěří na malé operace. A toto učí i studenty Fakulty zdravotnických studií UPCE.

Přímý přenos z operace, pocity pacientky a komentář lékařů změní laboratorní podmínky v realitu.

Pořad vznikl za podpory Univerzity Pardubice a projektu BRAVO - Brána vědění otevřená - který je spolufinancován evropskými fondy a státním rozpočtem České republiky.

autor: DAV
Spustit audio