Originální, pohodlné a kvalitní. Takové jsou boty šité od mistra ševce

10. únor 2017

Ručně šité boty vám padnou jako ulité. Švec vám totiž změří na noze vše, co se dá. Samozřejmostí je i několik zkoušek. Než se takové boty ušijí, chvíli to trvá, ale výsledek stojí za to. Dal by se shrnout do termínů kvalita a komfort.

Boty na celý život

„Boty na zakázku vám vydrží mnohonásobně déle, než sériově vyráběné. Pokud se o ně dobře staráte, vydrží vám léta,“ říká Pavel Švienty, který byl hostem rozhlasové Radioporadny.

Jsou to vlastně boty na celý život. Pokud prochodíte podrážku, nic se neděje. Díky ruční práci se dá snadno podrážka vyměnit. Nebudeme zastírat, že taková obuv je levná. Pokud byste se pro ni rozhodli, počítejte s investicí patnáct tisíc až třicet tisíc korun. Záleží hlavně na materiálu. „Sami si volíte design podle svého přání. Týká se to barev, tvarů, materiálů, výšky podpatků,“ uvádí Pavel Švienty. Díky tomu budete mít boty bez kompromisů.

Jak se správně starat o boty

Každá věc, které se denně užívá, potřebuje servis. Jak se starat o ručně šité boty? „Chodíme po asfaltu a dlažbě. Je to hrubý povrch, který obrousí podrážku. Proto ji časem vyměníme,“ vysvětluje Pavel Švienty. Další péče je na nás.

Pracovní nástroje mistra ševce:
  • ševcovské kladívko - má zaoblenou údernou plochu, aby její hrany nepoškodily kůži

  • šídlo - půlkulaté, leštěné, velmi ostré s kosočtvercovým průřezem (na obrázku s ochranným špalíkem)

  • kopyto - většinou z habrového dřeva, bývá lámací, takže díky kloubu jde z boty lépe vyjmout

  • napínací kleště - slouží k napínání svršku boty na kopyto

Mezi pracovní nástroje ševce patří kladívko, šídlo, kopyto a napínací kleště

Základem je krémování

Kdysi to byla samozřejmost. Dnes už ani nevíme, jak se to správně dělá. „Volíme tuhý krém na boty. Platí pravidlo, že se dává o tón tmavší barva krému, nežli je barva bot,“ říká Pavel Švienty. Dále používáme napínáky, které drží tvar obuvi. Pokud se vám boty zašpiní, čistěte je s ohledem na materiál. Broušená kůže se čistí nasucho kartáčkem. Na klasickou kůži použijeme vlhký hadřík a po zaschnutí opět použijeme krém,“ radí Pavel Švienty.

Může se nám stát, že nás zastihne liják a naše boty se nám promočí. Nechte je nejdřív vyschnout. „Hlavně pomalu a v pokojové teplotě. Potom záleží, jak hodně se kůže vysušila. Někdy je potřeba použít i olej,“ říká Pavel Švienty. Pamatujte si, že měkčí krémy jdou do hloubky. Teprve pak se nanáší tvrdší krémy tvořící lesk s ochranou funkcí.

Je libo boty z krokodýla nebo z rejnoka?

Výběr materiálu na boty je široký. Záleží, co si od něho slibujete. Jestli chcete mít něco extravagantního nebo tradičního. „Pro luxusní boty se často používá telecí kůže. Je pružná, měkká, ale pevná. Jsou tu i exotické materiály jako rejnok, žralok, krokodýl. Ty jsou samozřejmě drahé,“ vysvětluje Pavel Švienty. Na druhou stranu je to materiál exkluzivní a na první pohled originální.

Na závěr vám řekneme tajemství. Ručně šité boty jsou lepší, když jsou staré, než nové. Po letech se vám krásně přizpůsobí noze a začnou mít na sobě stopy po nošení, tedy patinu.

Jaké vlastnosti musí mít dobrý švec? Proč Pavel Švienty raději šije boty pro muže než ženy? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio