Originální průvodce Meandry Prahy pro děti a rodiče. Poznávejte město díky tipům od spisovatelů, výtvarníků nebo foodies

21. březen 2024 11:00

Žádná procházka Prahou nemusí končit prázdným žaludkem! I na to se mimo jiné soustředí nový průvodce Meandry Prahy. Knížku s výraznými výtvarnými prvky dával dohromady kolektiv tvůrců s rozmanitým zaměřením a odborností.

Petr Stančík, Kateřina Tučková nebo Petr Nikl, to je jen několik zvučných jmen z kolektivu autorů, který se podílel na hravém průvodci Meandry Prahy. Cílem bylo ukázat i místa mimo historické jádro hlavního města.

„Například Jiří Černický zve do Libně, Kateřina Tučková ke kapli svatého Longina na Nové Město, Petr Stančík po různých domech, kde se psaly zásadní příběhy české literatury. Jsou tam buď zákoutí, nebo i procházky po čtvrtích,“ vyjmenovává editorka a spoluautorka knihy Emma Hanzlíková.

A stejně jako v přírodě meandry řek, i tento průvodce vede různými zákrutami a možná k nečekaným cílům.

„Mezi jednotlivými epizodami každého autora, kde jsou krátké povídky, doporučení nebo i vzpomínky z dětství, tak pak jsou místa, kde nakoupit knihu, kde si dát s dětmi zmrzlinu, kam zajít do kavárny, nesmíme vynechat i galerie a výstavy.“

Inspirace a tipy se týkají hlavně míst, kam může zajít celá rodina, klidně i menší děti. V průvodci si však něco najde každý. Dokonce i cizinci, je totiž psán česky a anglicky.

Průvodce Meandry Prahy

Vedle obsahu Meandry Prahy zaujmou na první pohled svým výtvarným a grafickým řešením.

„Máme skvělou zkušenost s naším grafikem Danem Rerkem, který si přizval ilustrátorku Alžbětu Božekovou. Na základě zpracování tohoto bedekru založili i svoje vlastní studio, takže se těšíme na další spolupráci,“ dodává Emma Hanzlíková.

Poslechněte si celou reportáž o novém průvodci pro děti a rodiče.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.