Pancéřová pevnost pro hasiče. Zásah budou řídit z bezpečí páčkami

23. březen 2018 11:10

Výbuch munice ve Vrběticích na Zlínsku, exploze ve strojírnách v Poličce nebo aktuální nehoda v chemičce v Kralupech nad Vltavou. Pro takové zásahy objednal hasičský záchranný sbor speciální opancéřovaná auta, která budou jezdit k zásahům na podobně nebezpečných místech.

Když loni v únoru hasiči přijeli k explozím do strojírenského závodu v Bořinách u Poličky, po několika nečekaných detonacích poškodily tlakové vlny a odletující kusy betonu jedno z vozidel natolik, že jeho oprava trvala rok, do služby se vrátilo tento týden.

„Od té exploze byla poničená kabina a nástavba a po tom roce nám dodali v podstatě zbrusu nové auto,“ říká velitel směny poličských hasičů Petr Dvořák. I on ve strojírnách v únoru 2017 zasahoval.  Vozidlo opravila firma THT, která také sídlí v Poličce a která pro HZS vyrobí i speciální pancéřovaná auta.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Hasiči nevylezou z vozu

Nejdůležitější je, aby byli chránění zasahující hasiči při prvotním ohlední místa, říká ředitel společnosti THT Stanislav Červený: „Kabina má určitý stupeň pancéřování, posádka je chráněná i z hlediska filtroventilace, protože se tam mohou vyskytnout i zdraví škodlivé látky na dýchání a podobně.“

Záměrem je, aby hasiči mohli provést zásah, ale aby při tom nemuseli vystupovat z auta ven. „Když tam to auto přijede, tak to nejdřív musí zmonitorovat. Budou tam mít termokamery, aby viděli, jaká tam je teplota a kde je epicentrum toho problému. Budou tam mít i normální kamery, aby věděli co se děje venku kolem nich,“ dodává Červený.

Všechno budou ovládat hasiči z kabiny pomocí počítačů a v případě potřeby mohou rovnou hasit. Pokud bude potřeba zasáhnout, budou mít hasiči k dispozici dvě lafety. Jednu na nárazníku a druhou na střeše.

Čtěte takéV Poličce vyrobí speciální pancéřované cisterny pro hasiče

Vozidla budou mít speciální systém, který v případě potřeby bude vodou chladit i samotné auto: „Nikdy nevíte, co se může stát. Stačí, aby špatně fouknul vítr, a najednou hoří i pod autem. Pak je hlavní, aby se hasiči co nejrychleji a bezpečně dostali pryč,“ dodává Červený.

Nejdřív podvozky, pak nástavby

Nové pancéřované Tatry by měly být hotové ještě letos, všechno záleží na tom, kdy poličská firma THT dostane podvozky. Na nich pak postaví speciální nástavby. První ze dvou vozidel by mělo být hotové v září. Sloužit bude v celé republice.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA
autor: Josef Ženatý