V Poličce vyrobí speciální pancéřované cisterny pro hasiče

15. leden 2018 09:55

Společnost THT Polička letos vyrobí pro hasiče dvě speciální cisterny, které budou odolné i proti detonacím. Pancéřované vozy by měly hasiče chránit při nebezpečných zásazích, jaké zažili ve Vrběticích nebo Poličce.

Hasiči si vozidla, jedno v hodnotě 22 milionů korun, objednali pro Záchranný útvar v Hlučíně. „Takových aut bude v Evropě minimum, pokud takhle speciální auto vůbec existuje,“ dodal ředitel společnosti Stanislav Červený.

Hasiči podle ředitele chtějí odolná vozidla po zkušenostech s náročnými zásahy ve Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchl muniční sklad, a také po loňském výbuchu plastické trhaviny v areálu Poličských strojíren.

V Poličských strojírnách vybuchlo 320 tun střelného prachu, střecha odletěla 50 metrů

03467271.jpeg

V areálu Poličských strojíren nedaleko Poličky na Svitavsku ráno explodovalo 320 tun střelného prachu. Dva lidé utrpěli lehké popáleniny. Exploze odmrštila střechu skladu desítky metrů daleko. Policisté vyšetřují případ jako ublížení na zdraví z nedbalosti, firma však jakékoli pochybení odmítá.

„Podvozek s kabinou bude mít nejvyšší stupeň pancéřování, aby posádce poskytl co největší ochranu. Nástavba má monitorovací zařízení, termokameru, přenos předává dál. Má nádrž na vodu, dvě speciální lafety na střeše a nárazníku, aby se mohl dostat nejblíže epicentru události,“ řekl Červený.

Podvozek se čtyřmístnou kabinou odolá některým střelám a explozím a ochrání posádku před chemickým zamořením. Brodit se může do hloubky 1,2 metru. Do května až června ho vyrobí kopřivnická Tatra.

Na výrobu dvou nástaveb má pak THT Polička čas do konce září, smlouvu s hasiči firma podepsala na sklonku loňského roku. Nástavba bude odolná proti silnému mechanickému poškození, při jízdě lesem nebo mezi troskami. Cisterna pojme 12 000 m3 vody. A například v horní části bude teleskopický stožár s kamerou, termokamerou a laserovým dálkoměrem.

Výroba standardního vozidla trvá kolem 1500 hodin, speciální vozidlo na míru zákazníkovi pracovníci vyrábějí a montují 4000 až 6000 hodin.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio