Pardubice začínají třídit použitý rostlinný olej, zatím jen na Dubině

12. březen 2018 10:10

V Pardubicích začínají třídit i použité rostlinné oleje. Zatímco v některých okolních městech jsou speciální oranžové popelnice už několik měsíců a někde i dva roky, v krajském městě startuje pilotní projekt sběru až teď.

Lidé se mohou ekologicky zbavit oleje ze smažení zatím jen na sídlišti Dubina, kde je připraveno pět speciálních oranžových popelnic, do kterých mohou lidé vyhazovat použitý rostlinný olej.

Dosud ho mohli odevzdávat jen ve sběrných dvorech. Nejhorším řešením je vylévání do dřezu nebo toalety, odpadní oleje a tuky se totiž sráží na kanalizačních trubkách a ucpávají je, jejich přítomnost v odpadních vodách má také negativní dopad na životní prostředí. Přitom existují možnosti, jak je využít například v energetice a přispět k šetření přírodních zdrojů.

Nádoba na použitý olej z domácností

Třídění olejů je pilotní projekt, Služby města Pardubic daly kontejnery na vybraná stání na Dubinu hlavně proto, že mají v sousedství své sídlo a pracovníci tak můžou pravidelně kontrolovat, jestli jsou nádoby využívané a zda nejsou terčem vandalů.  Také chtějí zjistit, jestli mají lidé o tuto službu zájem. 

Do oranžových popelnic je potřeba použité oleje a tuky z domácnosti odkládat v uzavřených nádobách, ideálně PET lahvích, do nádoby nelze olej vylévat. Otvor ve víku není uzpůsobený na vkládání olejů například v kanystrech, ty je možné dál bezplatně odkládat na nedalekém sběrném dvoře.

Přelouč rozdává tašky na třídění odpadu - mizí bleskově

Sezemice - odpad.jpg

Úředníci v Přelouči rozdávají zdarma lidem tašky na třídění odpadků, aby se jim doma líp separovalo. Podle města je to další způsob jak snížit množství komunálního smetí, které končí na skládkách.

Nádoba na oleje a tuky je zabezpečená proti otevření a je také připoutaná k pevné konstrukci tak, aby ji nikdo nemohl ukrást nebo převrátit, a také je na ní srozumitelný popis toho, co do ní lze vyhazovat a naopak co do ní nepatří.

Nádoby na odkládání rostlinných olejů jsou v ulici Erno Košťála, Bartoňova, Jana Zajíce a Na Drážce.

Ekologicky likvidovat použitý olej mohou také obyvatel několika měst a obcí Pardubického kraje, například v Žamberku, Svitavách, Chrudimi, Skutči nebo v Běstvině. A v Pardubicích, pokud se pilotní projekt osvědčí, umístí Služby města časem oranžové popelnice i do dalších částí města.

Spustit audio