Pardubická křižovatka U Trojice dostane čtyři pruhy a nové sjezdy od Hradce a Chrudimi

9. červenec 2019 14:15

Na pardubické řidiče od podzimu čekají další komplikace. Ředitelství silnic a dálnic totiž začne s přestavbou mimoúrovňové křižovatky U Trojice. Změní se sjezd k Lidlu a od Hradce Králové, křižovatka bude mít 4 pruhy.

V minulých letech Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kompletně přestavělo mosty U Trojice přes železniční koridor i křižovatku u závodiště. To ale není všechno. Už letos na podzim by měla oficiálně začít přestavba celé mimoúrovňové křižovatky U Trojice.

Křižovatka by měla být po přestavbě co nejlépe a nejrychleji průjezdná. ŘSD proto plánuje, že celé mimoúrovňové křížení bude na trase Hradec - Chrudim čtyřproudové. Změna dává smysl, čtyři pruhy jsou totiž jak na příjezdu od Hradce, tak i za současnou křižovatkou na výjezdu směr Chrudim. V obou směrech budou dva jízdní pruhy, které opíšou „esíčko“, protože budou kopírovat současnou vozovku ve směru z Chrudimi na Hradec.

Schema ukazuje nové trasování ve směru od Hradce Králové i od Chrudimi. V nové trase povede i sjezd k nádraží

Oproti současnému stavu se změní hlavně dvě věci. Bude zrušený sjezd od Chrudimi k nádraží a nahradí ho nový sjezd, kterým se řidiči dostanou na stejný kruhový objezd ale z jiného směru. A tím, že celou trasu bude možné projet po čtyřproudové silnici, zmizí sjezd ve směru od Hradce na Chrudim.

Po novém za dva roky

Bude také potřeba změnit svodidla, značení, tunely a silniční nadjezd. Práce by mohly začít letos na podzim. „V současné době jsou již vykoupeny všechny pozemky potřebné pro stavbu, jsou vydána a v právní moci všechna potřebná stavební povolení. Dokončuje se výběrové řízení na zhotovitele stavby. Předpokládáme předání staveniště zhotoviteli v září 2019. Lhůta pro uvedení stavby do provozu je 20 měsíců,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Ředitelství silnic a dálnic za stavbu zaplatí přibližně 185 milionů korun. Hotovo by tedy mělo být v květnu 2021. Stavební práce samozřejmě budou znamenat různá dopravní omezení. O tom budeme průběžně informovat.

Na plánku jsou vidět zrušené větve křižovatky na příjezdu od Hradce Krolové a stávající sjezd k nádraží
autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související