Konec dlouhých kolon. Začíná stavba nového sjezdu u Doubravic

14. květen 2019 13:01

V Pardubicích je několik míst, která s nadsázkou řečeno testují trpělivost, ale také schopnosti řidičů. Jedno z nich je i na sjezdu v Doubravicích z takzvané Hradubické. Pravidelně se tam tvoří dlouhé kolony a komplikované je hlavně odbočení doleva ve směru od Hradce do centra Pardubic. To už se ale za pár měsíců změní, v pondělí tam začne dlouho připravovaná stavba nového sjezdu.

Situace je komplikovaná hlavně kvůli odbočení doleva. Většinou jsou podobné sjezdy stavěné tak, aby řidič při napojení na další silnici odbočoval doprava, protože to je jednodušší. Při odbočení doleva musí řidič přejet jeden pruh a pak se napojit do toho svého.

U Doubravic je na nadjezdu ještě odbočovací pruh, takže řidič jedoucí od Hradce do města musí přejet dva pruhy. Musí proto dávat přednost vozidlům jedoucím od centra na Lázně Bohdaneč, odbočujícím z centra směrem na Hradubickou i těm, která jedou od Bohdanče. Navíc doprava je v místě poměrně hustá, takže na sjezdu od Hradce se i mimo špičku tvoří kolony na několik minut a ve špičce často i na víc než 10 minut.

Čtěte takéZačala stavební sezona na silnicích. Podívejte se, kde čekat problémy

Nový sjezd bude řešený stejně, jako je ten na druhé straně nadjezdu. Nově to tedy bude tak, že když řidič pojede od Hradce, tak pokud bude chtít jet směrem k obchodnímu centru, respektive do města, tak podjede silniční nadjezd, za ním se otočí o 180 stupňů a vozovka ho vyvede nahoru na most. Tam pak do města bude odbočení doprava.

Sjezd na Lázně Bohdaneč zůstane stejný jako dosud. Při pohledu z ptačí perspektivy ta křižovatka bude symetrická a oba sjezdy budou řešené stejně.

Vizualizace stavby

Podle webu Ředitelství silnic a dálnic začnou práce příští týden, konkrétně by to mělo být pondělí 20. května a potrvají až skoro do konce prosince. Nové mimoúrovňové křížení obou silnic se dělá i proto, aby Pardubický kraj v budoucnu mohl do své správy převzít silnic I/36 z Lázní Bohdaneč k dálnici D11. Hejtmanství na ni pak chce zakázat vjezd kamionům a tím dopravně ulevit Bohdanči i dalším obcím na trase.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související