Pardubické hudební jaro připomene kulatiny. Rozjedou ho lesní rohy

11. březen 2019

Mezinárodní festival i letos prozáří kulturní dění. Na východ Čech zve slavné osobnosti a připomíná významná výročí. Tentokrát se zaměří třeba na stovku hudebního školství v Pardubicích.

Aktuální 41. ročník zahájí v pondělí 11. března od 19 hodin v Sukově síni slavnostní koncert PKF - Prague Philharmonia. V roli dirigenta a sólisty současně vystoupí světový hornista Radek Baborák, vítěz mnoha mezinárodních interpretačních soutěží a někdejší sólista Berlínských filharmoniků. Spolu s dalšími sólisty předvede romantický program.

„Uslyšíme skladby známé, ale i skladby znovuobjevené. Za pozornost jistě stojí Hüblerův koncertní kus pro čtyři lesní rohy a první symfonie Carla Czerného, skladatele a klavírního umělce s českými kořeny,“ říká ředitel festivalu Josef Krečmer.

Koncerty až do května

Na dalších festivalových vystoupeních se v Pardubicích, Chrudimi, Vysokém Mýtě, Heřmanově Městci, Přelouči a v Sezemicích představí třeba Hradišťan a Katta, Melody Makers Ondřeje Havelky, Pavel Haas Quartet, Prague Cello Quartet, Lobkowicz trio, pěvci Gabriela Beňačková, Simona Šaturová, Petr Nekoranec, klavírista Lukáš Vondráček a taky s uměleckým přednesem Marek Eben.

Dramaturgie Pardubického hudebního jara připomene výročí 100 let hudebního školství v Pardubicích, 50 let činnosti Komorní filharmonie Pardubice, 40. výročí založení Konzervatoře Pardubice a jubilea dvou významných českých hudebních skladatelů - východočeských rodáků: 90 let od narození Petra Ebena a 60 let od úmrtí Bohuslava Martinů. Rezidenční soubor festivalu Barocco sempre giovane letos slaví 15. narozeniny.

V neděli 28. dubna uzavře festivalové dění v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích Slavnostní závěrečný koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava pod taktovkou Mathiase Muellera. Pak už následuje jenom chrudimský Epilog v podání Operního souboru divadla F. X. Šaldy Liberec.

Josef Krečmer
autor: Jakub Malý
Spustit audio