Pardubický kraj dokončil rekonstrukci pavilonu S v léčebném ústavu v Jevíčku

27. říjen 2023 12:40

Pardubický kraj dokončil rekonstrukci lůžkové části pavilonu S v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku. Investice do oprav včetně společných prostor a pokojů pro pacienty a vnitřního vybavení dosáhla 75 milionů korun, 35,5 milionu korun získal kraj z evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Do zdravotnického zařízení Pardubický kraj investuje dlouhodobě, v posledních letech více než 170 milionů korun. V ústavu nechal postupně opravit historické dřevěné lehárny, bývalý dětský pavilon přeměnil na pavilon plicní rehabilitace, opravil střechy a zajistil energeticky úsporná opatření pro budovu stravovacího provozu.

Po zateplení pavilonu S teď dokončil kompletní modernizaci pokojů a vybudování jejich nového hygienického zázemí. „Samotná stavba byla náročná především z toho důvodu, že probíhala za provozu na čtyři etapy po jednotlivých podlažích, kdy se pacienti stěhovali postupně do nově zrekonstruovaných pokojů,“ přiblížil hejtman Martin Netolický (3PK).

Na řadě je tělocvična i rentgen

Budova pavilonu S je chráněnou kulturní památkou, proto se při rekonstrukci kladl důraz na zachování původních interiérových prvků. Hejtmanství v Jevíčku připravuje ještě rekonstrukci rehabilitačního pavilonu N, který je posledním bez zásadních investic. Je v něm 75 lůžek, rehabilitační zázemí a tělocvična. Bude tak nutné pořídit nový rentgen, dosavadní je přes 20 let starý.

Odborný léčebný ústav v Jevíčku je unikátním areálem, jehož budovy postavené v letech 1913 až 1926, jsou od roku 2016 kulturní památkou. Jevíčský ústav poskytuje zdravotní služby v oblasti pneumologických onemocnění, pneumologické a pohybové léčebné rehabilitace a diagnostiky a léčby tuberkulózy. Disponuje 176 lůžky pro hospitalizace a také komplexem odborných ambulancí a vyšetřoven.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související