Pardubický kraj měl loni nejvyšší vývoz na obyvatele v zemi

8. srpen 2011

V Pardubickém kraji byl vloni nejvyšší vývoz zboží na jednoho obyvatele ze všech regionů České republiky. Ukazatel dosáhl hodnoty 456.000 korun, což je téměř dvojnásobek celostátního průměru.

Meziročně vývoz na obyvatele v kraji vzrostl o 35 procent a díky tomu se dostal z třetího na první místo v zemi, řekla Hedvika Fialová z pardubické pobočky ČSÚ.

"Exportní orientace kraje stále přetrvává a posílila se. Je vidět, že ekonomický útlum se na vývozu nepodepsal," uvedla Fialová. V absolutních číslech se z kraje vloni vyvezlo zboží za 236,884 miliardy korun, vyšší export zaznamenaly jen podstatně lidnatější Středočeský a Moravskoslezský kraj.

Zásluhu na objemu vývozu a jeho zvýšení připisují statistici i odborníci velkým exportérům. Výrobce počítačů Foxconn exportoval podle Sdružení Czech Top 100 výrobky za zhruba 110 miliard korun, tedy téměř polovinu krajského vývozu, a stal se druhým největším exportérem v zemi.

K dalším významným vývozcům patří například výrobce autobusů Iveco Czech republic Vysoké Mýto s loňskými celkovými tržbami 9,3 miliardy korun, jehož většina produkce směřovala do zahraničí. Dařilo se také dalšímu výrobci autobusů, společnosti SOR Libchavy, která dodává své stroje na Slovensko, do Polska, Estonska, Ruska a Egypta, nebo pardubické chemičce Synthesia, na jejíž tržbách se export podílel 77 procenty.

"Statistické údaje navozují dojem, že kraj je závislý na exportu, ale je to zkreslené výsledky velkých firem. V každém případě ale exportéři zaměstnávají velký počet lidí, často v méně kvalifikovaných profesích," řekl ředitel Krajské hospodářské komory Roman Sodomka. Poukazuje i na skutečnost, že loňský vysoký nárůst vývozu v kraji vychází z nízkých hodnot v předchozích letech, které od roku 2007 klesaly.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio