Pardubický olympijský park už přilákal 60 tisíc lidí, stará se o ně 220 dobrovolníků

9. srpen 2016

Pořadatelé Olympijského parku Pardubice 2016 potvrzují, že zájem lidí o sport a doprovodné akce překonal jejich představy. První dny do parků a ulic města přilákaly 60 tisíc návštěvníků!

Tisíce lidí přivítal už úvodní ceremoniál. Olympijské sportování pak začalo v sobotu ráno, kdy se otevřela sportovní stanoviště.

„Do pardubického olympijského parku přišlo během soboty 18 tisíc lidí, neděle byla ještě víc překvapující – přišlo 31 tisíc návštěvníků, na sportovištích se vystřídalo v průměru 700 dětí, na jednom dokonce 850!“ spokojeně hodnotil první olympijský víkend manažer projektu Pavel Stara. Další tisíce návštěvníků přišly sportovat do olympijského parku v pondělí.

Organizátory těší i velký zájem dobrovolníků

Když na jaře organizátoři pardubického olympijského parku vyhlásili, že hledají na pomoc dobrovolníky, nečekali tak velký zájem. Přihlásilo se dokonce víc lidí, než bylo potřeba, nakonec červená trika s logem parku obléklo přes dvě stě nadšenců od studentů po seniory. Najdete je všude - u info stánků, na parkovištích u jednotlivých sportovišť i ve fanzónách.

Na dobrovolnici Blance není po třech dnech vidět žádná únava. „Já jsem zvyklá pracovat a dělám to tady ráda. Já ráda pracuji s lidmi, ráda pracuji s dětmi, takže mně to nevadí.“

Olympijský park Pardubice 2016 a ukázka capoeiry

Blanka Kafková navíc pracuje jako učitelka, takže by se měla užívat prázdniny a dovolenou. Většina pedagogů je ráda, že může odpočívat, ale ona je v parku obklopena dětmi a lidmi. Říká, že ji to prostě baví. „Mám kladný vztah ke sportu, k lidem, k dětem, dělám to proto, že mě to prostě baví. Pro mě jsou toto prázdniny.“

Mnoho dobrovolníků je z řad studentů. Práce v olympijském parku jim připadá jako dobrá zkušenost, navíc mohou poznat nové lidi. Někteří přiznali, že se prostě nechtějí nudit doma.

Při organizaci olympijského parku pomáhá 220 dobrovolníků. Nejstaršímu z nich je přes 70 let.

Olympiáda i na zámku

Od pondělí do čtvrtka 11. srpna mohou návštěvníci zámku Pardubice na velkém nádvoří sledovat skateboardingovou exhibici a vyzkoušet si skateboarding při workshopech pro veřejnost. Akce je součástí programu Olympijského parku Pardubice.


Skateboarding na Zámku Pardubice:
Exhibice (cca 15 minut): 10:00, 13:00, 16:00, 19:00
Workshop pro veřejnost: 11:00-12:30, 14:00-15:30, 17:00-18:30

„V prostředí goticko-renesančního zámku nabízíme nevídanou a překvapivou podívanou a zároveň zprostředkujeme možnost vyzkoušet sport, který byl čerstvě zařazen mezi olympijské a poprvé se objeví na příští olympiádě v roce 2020 v Tokiu,“ zve ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Návštěvníci uvidí exhibice loňského mistra republiky v bazénovém ježdění (bowlu) Marka Čejchana. Zájemci o vyzkoušení jízdy na u-rampě mohou využít workshopy pro začátečníky i pokročilé, děti i dospělé.

Návštěvníci můžou vidět i exhibice loňského mistra republiky v bazénovém ježdění Marka Čejchana

Lukostřelci a pétanque se zámeckou kulisou

Od úterý do čtvrtka obsadí zámecký parkán lukostřelci. Předvedou ukázky lukostřelby a zájemci si vyzkouší střelbu. Součástí olympijského parku je také možnost zapůjčení hry pétanque, kterou lze hrát na zámeckých valech.

Olympijský park Pardubice 2016 potrvá do 21. srpna. Další podrobnosti zjistíte také na stránkách www.olympijskeparky.cz nebo na facebookovém profilu Olympijský park Pardubice 2016.

autoři: pta , ba , KAL
Spustit audio