Paříž má Eiffelovku, Pařížov malebnou přehradu

8. listopad 2014

Při toulkách malebnou krajinou Železných hor můžete narazit na vesničku Pařížov. Název u některých vyvolává mylně dojem, že je to obec nějak spřízněná s francouzským hlavním městem. Opak je pravdou.

Vypráví se, že tady byly dřív lesy a když je vykácely, zůstaly jen pařezy a tak se tomuto místu začalo říkat Pařezov. Po nějaké době se název změnil na Pařížov.

Pařížov dostal jméno podle pařezů

Už na začátku jsme prozradili, že Pařížov se jmenuje podle pařezů. Historie vesnice je ale mnohem bohatší. Dominantou obce je románský kostel sv. Máří Magdaleny z 12. století. Právě u tohoto kostela stála asi původní vesnice. Dnes jsou domy rozeseté níž v údolí řeky Doubravy. Podle pamětníků vesnici nikdy nezastihl požár, často tady ale v minulosti řádily povodně. Ty zmírnila až stavba přehrady na začátku 20. století.

Pařížovská přehrada - pohled na hráz

Přehrada Pařížov

Lipno, Slapy, Orlík nebo Rozkoš zná kdekdo. Kdo má raději menší ale o to malebnější vodní díla, určitě už někdy zavítal na přehradu Pařížov. Postavili ji před 101 lety, aby chránila před povodněmi. A tomuto účelu slouží dodnes. Navíc je tady malá vodní elektrárna, takže tu vyrábí elektrickou energii. Hráz dokáže zadržet celkem milion a sedm set tisíc metrů krychlových vody. Na koupání to tady sice moc není, na své si ale přijdou rybáři.

0:00
/
0:00

Výbušný tábor

Místo zpěvu u táboráku a opékání buřtů se na speciálním chemickém táboře mezi Běstviní a Pařížovem ozývají výbuchy. Mladí nadaní chemici si tam pod vedením odborníků zkouší dělat různé pokusy. A tak se zcela neškodně na asfaltovém plácku uprostřed tábora občas objeví blesky a ozve se ohromná rána. Biologové se skleněnými nádobami, kde sledují různé broučky a žížaly, se takovými ránami nenechají vyděsit. Pokusy jsou tady na denním pořádku.

autor: mkk
Spustit audio