Park plný fantazie najdete u Jindřichova Hradce. Děti nejenom baví, ale i učí prostřednictvím her

30. červenec 2023

Zážitkový park jako je Fantazium v jihočeské Roseči nikde jinde nenajdete. Vybudoval ho česko-nizozemský manželský pár Bohunka a Bert Blaasovi. Jeho rozloha je šest tisíc metrů čtverečních a najdete v něm všechno, na co si jen vzpomenete. Pohádkové bytosti, houby, sluneční soustavu, vláčky, léčivé rostliny, muzeum zkamenělin nebo třeba lanovku. Není divu, že děti jsou z jeho návštěvy nadšené.

„Manžel měl vizi, že by vláčky, které dostal jako kluk od tatínka, rád ukázal i dalším dětem,“ říká Bohumila Blaas Bérová k nejnovějšímu přírůstku mezi atrakcemi dětského parku Fantazium v Roseči na Jindřichohradecku. „Proto spolu s našimi zaměstnanci vytvořil pět metrů dlouhé a dva metry široké dioráma, ve kterém jezdí tři soupravy vláčků,“ popisuje s tím, že ještě zbývá přidat do fantazijní krajiny několik tunelů a také figurky zvířat.

„Bylo s tím hodně práce, ale naštěstí jsem původní profesí ajťák, tak jsem si s tím nakonec poradil,“ dodává její muž Engelbertus Blaas a předvádí, jak mohou malí návštěvníci pomocí digitálních tlačítek ovládat jízdu modelů Märklin ze začátku 60. let minulého století.

Vláčky ale samozřejmě nejsou jediným lákadlem parku Fantazia. V parku je čtrnáct interaktivních stezek, o jejichž údržbu se starají převážně hendikepovaní spolupracovníci. „Máme tu botanické bloudění, stopy zvířat nebo pohádkovou stezku,“ vyjmenovává namátkou některé trasy Bohumila Blaas Bérová.

V parku najdete i kolejiště s vláčkem

Součástí parku, který sympatický pár buduje od roku 2006, je i impozantní Muzeum fosilií, ve kterém je možné shlédnout zkameněliny z celé Evropy. „Když do parku přijde rodina, vybere si jednu ze stezek a potom na ní plní různé úkoly. A když je splní, děti dostanou odměnu,“ popisuje princip fungování parku Fantazia jeho spolumajitelka.

Roseč, ve které se park Fantazium nachází, najdete západně od Jindřichova Hradce, v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Motoristy k parku dovedou hnědí silniční ukazatelé, před areálem se nachází pohodlné parkoviště. 

Zážitkový park Fantazium v jihočeské Roseči
autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.