Páteční Noční linka: Nezištná pomoc

21. únor 2020

Jsou v dnešní chvatné době lidé neteční, nebo jsme schopní všímat si problémů ve svém okolí? Jaké máte zkušenosti vy? Kde podle vás pomocná ruka chybí? Jaké projekty vás zaujaly? Přispěli jste i vy sami – finančně nebo jinak?

Přináší nové technologie typu sociálních sítí a podobně větší možnosti v pomoci ostatním? Máte důvěru v charitativní projekty na internetu? Co vás přesvědčí o tom, že přispějete a věříte, že peníze půjdou tam, kam mají?

K dnešnímu tématu mě inspiroval příběh dvou mladých mužů z jihu Čech, Tadeáše a Adama. Tadeáš je teď v Turecku a blíží se ke třetímu největšímu světadílu světa, na kole. Chce si splnit sen – přejet Afriku a napsat o tom knížku. Na cestách je s obyčejnou výbavou, minimálními náklady a maximální odvahou. Už jednou se o to pokusil, ale přepadli ho a ukradli mu kolo. Před Vánoci se vydal znovu, návrat plánuje na květen.

Tahle cesta je ale jiná než ta předchozí, chce při ní pomoct Adamovi, který je po těžké nehodě připoutaný na vozík. Před necelými třemi lety si při posledním skoku do rybníka zlomil dva obratle a poranil míchu. Má omezenou hybnost všech čtyř končetin a od prsou dolů necítí nic. Je závislý na pomoci rodičů.

Tadeáš proto vymyslel Pohled pro Adama. Každému, kdo si napíše a pošle minimálně 200 korun, pošle z předem domluveného místa své cesty pohlednici. Všechny peníze po odečtení nákladů předá po návratu rodině Adama.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio