Pernštýn-Ludmila-Suk. Pardubické sbory postupně našly společný tón

8. prosinec 2016

Pořádně dlouhou historii má za sebou tenhle spolek pěveckých sborů. Pernštýn a Ludmila se řadí mezi nejstarší sbory na východě Čech. Později se k nim přidal Suk.

„V názvu sboru se zrcadlí tři původně samostatná tělesa. Mužský sbor Pernštýn byl založený v roce 1861, ženský sbor Ludmila v roce 1865, smíšené pěvecké sdružení Suk v roce 1919. Pernštýn-Ludmila-Suk zůstával v názvu v různých obměnách vždy,“ upřesňuje sbormistr Martin Beran.

Sbory se podílely na velkých slavnostech při položení základního kamene Národního divadla v roce 1868 a taky při položení základního kamene pardubického Městského divadla v roce 1907. Jejich spolupráce kvetla při operních představeních.

Ženy s mužským hlasem

„Aktuálně máme okolo třiceti aktivních členů, kteří chodí na pravidelné zkoušky. Zázemí a prostory pro zkoušení nám poskytuje Kulturní centrum Pardubice. Najdete mezi námi notářky, účetní, učitele a zástupce dalších profesí. Jsme sbor třígenerační. Ta mezigenerační komunikace je naprosto bezproblémová a velmi dobrá,“ myslí si Beran. „Chybějí nám ale mužské hlasy. V nich nám musejí vypomáhat ženy.“

Momentálně vystupuje Penštýn-Ludmila-Suk s vánočním repertoárem. „Během letošního adventu jsme zpívali třeba na Pernštýnském náměstí. Čeká nás Vánoční zpívání na Dubině a taky navštívíme seniory v Blahoutově ulici. Předvedeme jim naše vánoční pásmo a zazpíváme si s nimi na přání. Tuto tradici jsme založili minulý rok. Bereme to jako poselství našeho sboru, abychom seniorům zpříjemnili dny, kdy nemohou za kulturou do města. Proto přijdeme za nimi. V novém roce nás čekají vystoupení během Tříkrálové sbírky a mnoho dalšího.“

autor: MAL
Spustit audio