Petr Voldán: Antivzor jako vzor

Světem naruby nazývá náš fotbalový svět autor páteční glosy. Nic jiného ho v souvislosti s tresty za nevhodné chování hráčů prý nenapadá, když fotbalový svaz posílá hříšníky, mající problémy s disciplínou i pouhým slušným chováním, trénovat mládež. Víc už tedy ranní glosa "Antivzor jako vzor" a Petr Voldán:

Sním či bdím, toť otázka, která mě přepadla po zjištění, že fotbalisty, kteří se neumějí chovat, posílá fotbalový svaz - prý za trest - vést tréninky mládeže. To je vážně originální řešení. Co mají podle funkcionářů kopané naučit fotbalové adepty nevychovanci, kteří si pletou hřiště snad s hospodou nebo nevím jakým prostředím a častují diváky nebo soupeře třeba vulgárními gesty prstomluvy.

To je tedy logika
Namísto například zastavení činnosti na pár utkání, což by možná byl trochu citelný a snad i výchovný trest, předstupují před mládež hráči, kteří se nedokáží ovládat, kteří mají dost daleko k profesionalitě ve svém oboru. Co asi tak poví po návratu z tréninku s takovými vzory kluci doma? Tak jsme trénovali s fotbalistou, no víš s tím, co v lize ukazoval na tribunu ten sprostě zdvižený prst...

Že mluvím o vzorech není z mé hlavy
Tak počínání fotbalových funkcionářů popisuje i předseda ligové disciplinární komise, pochvalující si jakýsi výchovný účinek prapodivné praxe. Dokonce se tak prý mohou mezi mládež dostat reprezentanti. To jsou mi tedy hodně netradiční cesty, jak poslat mezi fotbalový dorost reprezentanty - za trest a hlavně ty s disciplinárním škraloupem.

Fotbalový míč

Kdo by se pak divil, jaké panují ve fotbale poměry, proč jsou skoro prázdné tribuny. A proč jen málokdo považuje fotbalové zákulisí za čisté. Mimochodem, co je to za signál pro ty opravdové, obětavé trenéry fotbalové mládeže? Dělají to také za trest?

Podle logiky fotbalových činovníků by asi třeba tzv. "řidiči vybržďovači" měli mít přednášky v autoškole. A "šmejdy", úspěšně okrádající seniory, bych tím pádem viděl jako lektory v pečovatelských domech. Zdá se vám, že jsem moc úzkoprsý? Neřekl bych, protože předhazování antivzorů mladým fotbalistům budí naštěstí nejen údiv, ale i ostřejší reakce mezi mnoha lidmi. Jen fotbaloví bosové si libují, jak šalamounsky tu mičudu kopou dál ke světlé budoucnosti naší kopané. A tak snad už raději klidný pátek i celky víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.