Petr Voldán: Biatlon válcuje ministerstvo

Biatlon - sport, o kterém u nás asi něco ví každý. Narozdíl od mnoha jiných, byť i olympijských sportů. Aktuálně máme za sebou doslova biatlonové šílenství, které provázelo závody světového poháru. A tak není divu, že nás Petr Voldán dnes zve k poslechu glosy s titulkem "Biatlon válcuje i ministerstvo" - což ovšem opět slibuje trochu netradiční pohled:

Popularita běhu na lyžích a střelby na terč v jednom je u nás v současné době přímo kolosální. A nic na tom nemění, že ne vždycky jsou naši nejlepší tzv. na bedně. Přitom mě napadá, že mi ani není moc líto třeba našich fotbalistů, kteří musí mít z desetitisíců fanoušků biatlonu mindrák jako hrom.

Nebylo by možná špatné, kdyby měly kluby nejvyšší fotbalové soutěže přítomnost na tribunách nebo v lesních porostech na Vysočině jako povinnou součást přípravy na jaro. Aby hráči viděli, že když se sportu dá všechno a ještě kousek navíc, i s pádem a puškou na pardť může být sportovec miláčkem tribun, byť je v cíli od vítězství vzdálen celých 49 míst. Ale i jako padesátý byl Ondřej Moravec hrdinou. Možná by alespoň někteří z fotbalistů pochopili proč na biatlon jsou lidé ochotni přijet na tribuny hodiny předem a pak fandit jako o život, až z toho světové hvězdy tohoto sportu mrazí.

Biatlonová střelnice ve Vysočina Aréně

Díky televizním přenosům do spousty zemí světa o nás bylo v uplynulých dnech pořádně silně slyšet a republika byla hodně vidět. Diváci spatřili naši vlajku tak často, jako dlouho ne. Navíc v lichotivých souvislostech se slovy uznání a obdivu k pořadatelům a fanouškům biatlonu. I přes zbytečné nesportovní projevy některých diváků při nezdarech soupeřů našich závodníků na střelnici, když se poněkud škodolibě radovali z minutých terčů. Světový biatlon je u nás rád. A Světový pohár zase nám přinesl takovou mezinárodní reklamu, jakou si dovolím tvrdit asi neudělá ani nejnovější propagační film ministerstva zahraničí o České republice.

Motto videoklipu - jinak dobře, že ho máme - že Česko má úžasné lidi - biatlonové šílenství minulých dnů naplňovalo obdivuhodně. A troufám si odhadovat, že ministerskou iniciativu dopadem v zahraničí bude možná válcovat. Přitom si třeba někteří říkáte - jenom nějaké běhání na lyžích a střílení do terče. Ale teď už i vám úspěšné pondělí a celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.