Petr Voldán: Člověče, pozor na havrana

Mezi tím, co člověk řeší otázky umělé inteligence, měl by si možná dávat pozor na prozaického soupeře. Tím je podle vědců zdánlivě obyčejný havran. Víc už ale na toto poněkud záhadné téma Petr Voldán v dnešní glose. 

Pohádkové příběhy začínávají obvykle formulkou "Žil byl...". Skoro se mi tato slova vkrádají na jazyk v úvodu zamyšlení, jehož hrdinou je havran. Někdy až mystikou opředený pták, mimochodem zhusta hrající různé role právě v pohádkách. Ale dnes pro vás nemám nic snivě pohádkového, vědecké studie přece bereme většinou vážně.

A podle jedné z nich bychom si možná měli dávat na havrany větší pozor. Jsou prý totiž mnohem inteligentnější, než jsme si asi mysleli. Jestliže jsme si údajně podobní v inteligenčních projevech s opicemi, teď tu podle nejnovějších výzkumů máme další tvrdou konkurenci. Kterou jsou, světě div se, havrani, ptáci z rodu krkavcovitých.

Prý vědí, co je smrt a dokáží využívat jednoduché nástroje. Co jsme si tak byli schopni spojovat dosud například se šimpanzem, můžeme klidně čekat i od černého havrana.

Kříž, havran, náboženství, modlitba, víra

Jak tvrdí vědci, ten si také nejen pamatuje, že ho někdo podvedl, ale dokonce, kdo to byl. A co víc, havraní údajně dovedou i plánovat. Nejen jak získat potravu.

Pokud je to tak, pak mají primáti na matičce Zemi další, dosud netušenou, konkurenci. Skoro se mi chce dodat, že se obávám, aby ve vyjmenovaných schopnostech nebyl havran zdatnější mnohých našich spoluobčanů. Nemálo se jich přece projevuje jako bytosti tzv. "levé", bez schopnosti něco kloudného udělat, jako tvorové nedokážící dopředu naplánovat ani dva kroky svého počínání.

Sem tam by stačila inteligence přirozená, bez hledání té umělé. Tím spíš, jestli jí nemálo má i obyčejný havran, což prý není pohádka nebo drama ve stylu horou „Ptáci". Tak pozor na černého fešáka, ať vás nepřekvapí a teď už příjemný pátek i celý víkend.

Čím se liší vrána, havran anebo krkavec? Rozeznáte je?
autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.