Petr Voldán: Demokracie všude, kam se podíváš

Sedmnáctý listopad, den sváteční, což připomene i bezpočet nejrůznějších akcí, motivovaných i různými pohnutkami. Je výročí listopadových událostí roku 1989, ale také studentských akcí na obranu demokracie v roce 1939, které vedly i k londýnskému vyhlášení Mezinárodního dne studentstva. Ale nejen v těchto souvislostech se bude hodně mluvit o demokracii. Tématu glosy Petra Voldána.

Co to pro nás tedy je ona demokracie - když si ji každý vykládá po svém, jak se ostatně opět přesvědčíme i dnes na příkladu nejrozličnějších akcí se společným jmenovatelem - 17.listopad.
Hodně, opravdu hodně zjednodušeně by se dalo konstatovat, že demokracie je kolem nás - všude kam se podíváš. Projevuje se různým způsobem vlastně v každodenním chování lidí.

Demokracii si berou do úst nejčastěji politici. Jenže jsme až moc často svědky, že i když jedna z definic říká, že je to vlastně vláda lidu, a jde o jeho vliv a podíl na správě věcí veřejných, politici zájmy lidí jaksi zhusta přehlížejí. Jde jim hlavně o jejich zájmy vlastní.

Ale demokracie je také odpovědnost jednotlivců za sebe i věci veřejné

Což neznamená jen možnost svobodně dát hlas komu chceme ve volbách, jezdit kam chci, ale třeba i to, že nevysypu pytel harampádí do lesa za chalupu, kde to už není moje s přesvědčením - on to už někdo uklidí. Ten někdo jsme zase jen my. Myslíte, že to už není moc o demokracii? Tak jako třeba výroky - neuznáváme zákon a tak sporné billboardy neodklidíme, nesouhlasím s pravidly pro kouření, budu si kouřit kde já chci a nikdo mi do toho nemá co mluvit? Máme přece demokracii.

Václav Havel objektivem Tomki Němce

Václav Havel konstatoval velice trefně - “Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.“

Když říkám, že demokracie je všude kolem, kam se podíváš, je i v tom, že dnes 17.listopadu třeba jeden ze sportovních obchodů na jihu Čech poskytuje sedmnáctiprocentní slevu a k propagaci využívá fotografii z událostí v listopadu 1989. Můžeme nad tím kroutit hlavou, že si tam zvolili zrovna tento způsob připomínky významného data. Ale i to je příklad výkladu demokracie.

Každý ji zkrátka vidíme jinak, pořád se v ní nějak hledáme. A tak už jen přidám myšlenku G.B. Shawa: “Demokracie je metoda, která nám zaručuje, že se nám nebude vládnout lépe než si zasluhujeme.“

A teď už klidný sváteční den i víkend.

autor: pvo
Spustit audio