Petr Voldán: Duše a bezduché chování

Tak trochu mlhavý nástup listopadu přivedl Petra Voldána k zamyšlení, jestli i věci mají duši a jak to souvisí s našim chováním. A je tu pravidelná pondělní. glosa s titulkem “Duše a bezduché chování”. 

První listopadový týden, i za přispění pochmurného počasí zadumaný, jako každý rok tak trochu pod vlivem tzv. “dušiček”, vyvolává snad v každém z nás náladu náchylnou k zamýšlení. Člověk si tak nějak víc uvědomuje věci v souvislostech. Někdy i poněkud překvapivých nebo řekněme nezvyklých. Po delší době jsem v minulých dnech jel zase vlakem a to je další příležitost se víc rozhlížet a všímat si světa okolo.

A tak jsem nemohl přehlédnout i jiný typ - no klidně řekněme také hřbitovů. Jenomže to byla pohřebiště věcí. Skoro za každým městem, málem i za každou vesnicí jsou ponuré, bezútěšné prostory s roztroušenými starými, rezatými, rozbitými stroji, případně pobořenými objekty, ruinami skladů, dílen nebo jen smetiště plná pytlů a harampádí. Snaživá příroda to všechno není schopna zakrýt, i když nasazuje ty nejdelší a nejbujnější druhy plevelů nebo divoce se roztahujících keřů. Kupodivu těmi pěknějšími a oku příjemnějšími rostlinami v podobných místech neplýtvá. Jako kdyby naznačovala, že to nejsou její hříchy a tudíž podobná pohřebiště lidské lhostejnosti, neurvalosti a vandalství za člověka vylepšovat nemíní.

Přitom je zajímavé, že na skutečných hřbitovech - těch malých, venkovských, přírodních - často také nečekaně vyraší květy nebo keře. Ovšem ty malebnější a i když to je i plevel, má své kouzlo...

Anděl, hřbitov (ilustrační foto)

Ale zpátky ke hřbitovům věcí a rozvalinám. Při pohledu na ně se vynořují nejen úvahy o nevšímavosti nebo mnohdy spíš oné bezohlednosti lidí. Co takhle otázka, jestli i věci mají duši? Myslím si, že mají. Návrháři, konstruktéři a designéři i architekti přece vkládají do předmětů a staveb svoje myšlenky, nápady, představy, pro mne kousky jejich duše.

Nezaslouží se tedy potom, co doslouží, nějaký lepší, důstojnější způsob zacházení? Je sice jednoduché kamsi to odhodit, zbaběle pod rouškou tmy nebo drze za bílého dne. Je to ale chování bezduché. Bohužel ovšem stále nějak moc často provozované i skoro všude kolem nás viditelné. Nejen v čase oněch “dušiček”. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.