Petr Voldán: Echo dušiček

Největší ruch, spojený s dnešní Památkou zesnulých, panoval o uplynulém víkendu. Logicky tak lidé využili možnost volných dnů. A stres, který někdy tyto dny provází pomalu opadne. Také autor dnešní pravidelné glosy Petr Voldán už nabízí jakési „echo“ letošních dušiček:

Každoročně je možné lehce určit toto zádumčivé podzimní období. Avizují ho nejdřív dobře viditelní obchodníci s květinami, věnečkovými kracemi a svíčkami, potom rostoucí koncentrace aut kolem hřbitovů a vrcholí, když už zaparkovat ani není kde. Pohříchu to bývá i jedna z mála příležitostí pro setkávání příbuzných, kteří na sebe celý rok nějak nemohou najít čas. A pro mnohé jsou tak dušičky i časem stresových situací. Z nejrůznějších příčin se do míst odpočinku blízkých prostě nemohou dostat, když tam jsou snad všichni. Nezřídka pak čelí kritice okolí, co že to mají za morálku. Byť často se do nich „obouvají“ ti, kteří na své předky a blízké celý rok ani „ nevzdechnou“, aby pak ohromnou květinovou kreací skoro zakryli celý hrob a zvěstovali okolí, jak právě oni jsou spořádanými lidmi.
Asi stále budou lidé, kterým nedochází, v čem to všechno je. Dušičky jako stres – stačit všechno zařídit, přesunout se na druhý konec republiky v době, kdy za volant usedá většina národa a často riskovat při střetech s hulváty i život vlastní – to by asi soudní, dnes už na věky odpočívající blízcí, po nás nechtěli. Nejde spíš o to přibrzdit a na chvíli se zamyslet?
Kvalita vztahů - včetně těch spojených s dušičkami - se přece nedá měřit statistikami. Tedy počtem a frekvencí položených květin na hřbitově. Tak jako je každý z nás individualitou, tolik je i životních osudů a jejich okolností. Stejně je to i se změnami některých ustálených zvyklostí. Lidé hledají způsoby, jak se nezpronevěřit svědomí a přitom se zbavit i dušičkového tlaku a stresu. Jak dlouho trvalo, než byly v minulosti akceptovány urny, o které je snadnější pečovat než o hroby. A jaký čas bude potřeba, než vyroste například víc lesů nebo sadů vzpomínek, ve kterých už dnes popel zemřelých symbolicky živí rostoucí stromy pro živé. Tolik malé echo letošních dušiček a teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.