Petr Voldán: Frajer nebo ne

Fotbal, tedy přesněji náš fotbal, je častým tématem ke glosování. Jak konstatuje dnešní autor, většinou s kritickým tónem. Ale tentokrát se Petr Voldán dívá na téma optimističtěji - i když mu v hlavě hlodala otázka - frajer nebo co vlastně je fotbalista, který přiznal platnost gólu do vlastní branky:

Pro mě to tedy jednoznačně frajer je. Sice by mělo být samozřejmé přiznat chybu - v daném případě tečování míče, který skončil v brance vlastního týmu a nastartoval tak v podstatě porážku - ale protože je to bohužel pořád výjimka, v mých očích obránce fotbalistů Jihlavy Antonín Rosa každopádně frajerem je. Tím spíš, když vidíme tu spoustu zákeřností, evidentních faulů, po kterých se pachatelé diví jak děti po stromečkem, že to sudí píská, tu plejádu filmařských fint, jak ošálit rozhodčího a dosáhnout penalty.

Fotbalový míč

Podle opatrného komentáře celé události z úst jihlavského obránce je také patrné, že nečekal jen slova uznání. Asi ani v kabině týmu, který bojuje o setrvání v nejvyšší fotbalové soutěži, to nebylo jen plácání po ramenou. Stačilo slyšet trenéra Jihlavy. Pan Bílek diplomaticky sice, ovšem výmluvně naznačil, že se mu smysl pro férovost jeho hráče moc nelíbil. Prý to měl nechat na rozhodčích. Jenže ti tečování míče neviděli - byť jich tam je dost a nevím proč tak často trpí v naší lize problémem momentální slepoty - a tak by gól neplatil. Trenér by tedy zjevně rád vyhrával všemi způsoby. Když to nejde hrou, hodí se i drobná "křivárnička". Bohužel, v našem fotbale jev mnohem, mnohem častější, než ta frajeřina s jednáním fair play.

Ale hodně mě potěšilo, že třeba i v internetových diskusích vyhrál v podpoře určité odvahy obránce Antonín Rosa, kdežto trenér to poměrně ostře schytal. Což by mohl, ale asi jen mohl být signál nejen pro klub, ale i fotbalové funkcionáře, co že by skuteční fandové v naší kopané raději viděli. Trend u odpovědných je ale zatím jiný. Jihlavský obránce prohlásil - kdybych to nepřiznal, byl bych za blbce. Tím věru není - je to frajer a neuctivě bych s prominutím tituloval spíš jeho trenéra, bývalého reprezentanta a nedávného trenéra reprezentace. K čemuž asi netřeba nic dodávat - snad jen úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.