Petr Voldán: Gott. Karel Gott

Ve věku 80 let zemřel v úterý 1. října 2019 krátce před půlnocí v kruhu své rodiny zpěvák Karel Gott. ČTK to sdělila jeho mluvčí Aneta Stolzová. Poslechněte si zajímavou červencovou glosu Petra Voldána, kterou připravil k mistrovým 80. narozeninám. 

Myslím, že by ani nebylo potřeba dodávat při vyslovení Gott ještě ono Karel. Drtivá většina lidí by si stejně hned vybavila fenomén, který nemá obdobu. Nicméně ten efekt důrazu z repliky, kterou vědomě kopíruji někdejší okřídlené, stále populární - „Bond. James Bond“, si neodpustím.

Bankovky s Gottem se vyprodaly během několika

Přitom ani v německy mluvícím světě se lidé moc nepletou. Gott není pro ně jen Bůh, ale i zpěvák s božským hlasem.
 
Tak tedy „Gott. Karel Gott“ vykročil na dráhu osmdesátníků

A jen těžko bych hledal někoho, kdo by ho neznal, neslyšel nebo o něm nevěděl. Komu se to v životě podaří, aby se stal symbolem nejen pěveckým. Pro mě třeba je také synonymem obdivuhodné profesionality a pracovitosti.

Mohou mu kritici vyčítat co chtějí, ale v těchto dvou devizách nemají šanci uspět. Jsem moc rád, že jsem si je mohl ověřit takříkajíc na vlastní „kůži“.

Natáčení pohádky Z pekla štěstí - Karel Gott jako Lucifer

Je určitě zajímavé povídat si s Karlem Gottem o jeho písničkách, kterých je kolem tisícovky. Tak jako o hudebních žánrech, ze kterých mu skoro žádný není cizí. Ale bylo nesmírně objevné dostat se se „Sinatrou z Východu“, „Zlatým hlasem z Prahy“ i mnohonásobným „Zlatým slavíkem“ třeba na témata cestování, poznávání cizích zemí, do hlubin jeho znalostí a pozorovacích schopností.

Byly to tak trochu „jiné rozhovory“, jak mi Karel Gott i potvrdil v dodatku k autogramu. Díky za to, protože jinak je po víkendové smršti informací a úvah o legendě známo snad všechno - rozebíralo se kolik má dětí, co měl a neměl kdy udělat, zpívat či říkat, proč neomladil styl i repertoár.

Karel Gott

Docela bych tady reagoval názvy jeho písní, ať už původních nebo převzatých. Myslím si, že dokázal „Být stále mlád“, protože dovedl „Jít za štěstím“. A miluje zpívání, hudbu i život. Ne nadarmo spočítali, že prý jedněmi z nejčastějších slov jeho písniček jsou „jít, rád, chtít a láska“.

To je Gott. Karel Gott.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související