Petr Voldán: Horký sníh

Horký sníh - zdá se vám to nesmysl? Petr Voldán v dnešní pravidelné glose tvrdí, že to k sobě v těchto dnech kupodivu jde:

Asi se bílého tématu letos jen tak nezbavíme. Jako by nám to příroda chtěla za poněkud sněhově hubenější roky minulé letos vynahradit. Jenomže ve městech a obcích se bílé nadělení začalo stávat horkým. Obrazně pochopitelně - horký led více méně známe jako sloučeninu octanu sodného, v případě letošního - na řadě míst o něco většího - množství sněhu je to hlavně o problémech s jeho úklidem. I když k lednu bílá pokrývka tak nějak logicky patří, kapacity technických služeb našich měst a obcí jsou ale po léta ukolébávány mírnějšími zimami až k současnému, zdá se poddimenzovanému stavu. Nejen lidsky, ale i technicky.

Co víc, technika je dost hromotlucká na šířky chodníků a zbytky volného místa, které kolem domů a hromad sněhu zbývají. A tak o horké chvilky není nouze - na mnoha místech rozčílená veřejnost agresivně atakuje místní a městské úřady, jinde dokonce přímo i ty, kteří se snaží sněhové hromady odklízet a chodníky, parkoviště i komunikace sněhu a ledu zbavit.

Sněžná fréza (ilustrační foto)

Jenže hněv a agresivita není řešením a situaci asi nezmění
Jak sehnat víc lidí, když nejsou, kde najednou vzít dostatek techniky, hlavně té menší? Asi nezbývá než vzájemné pochopení a také každá pomoc, které je možné využít. Já vím, dobře se to říká a je spousta konkrétních situací, které dovedou člověka vytočit.

Ale když jen dva řidiči nepochopí, že z parkoviště musí odjet všichni, aby ho mohl někdo uklidit, když si někteří nedovedou odklidit sníh ani před svým domem nebo zahrádkou, ale také když tam, kde to jde, třeba maminky s kočárky nepřesadí ratolesti například na sáňky, když s nimi vyrážejí ven - když si prostě maličko nevyhovíme, bude i ten studený sníh hodně horký. Paradoxně a proti přírodě, prostě bude. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.