Petr Voldán: Hra s ohněm

Hra s ohněm namísto Martina na bílém koni nebo svatomartinských hodů. To je dnešní glosa Petra Voldána, kterého poněkud "dopálilo" několik událostí posledních dnů.

Věřte mi, mnohem raději bych teď řešil, jak to bude s Martinem, bílým koněm a sněhem, jak se svatomartinskou husou nebo vínem a tak podobně. Jenomže to prostě nejde.

Nejde přehlédnout, jak si v poslední době stále častěji doslova zahráváme s ohněm. Jak přibývá událostí, které ale vyvolávají na můj vkus jen slabou reakci nebo dokonce žádnou. Ať už těch, kteří se perou o přízeň davů při sápání se do různých politických křesel nebo jiných, co se prsí kvalitami hodnými prezidentských ambicí. Případně všech možných analytických nebo investigativních veličin.

Co mě tak rozohňuje a jakou hru s plameny mám na mysli?

Dva nekřiklavější a neotřesnější příklady za všechny. Za prvé hnus, který začal vyvěrat v reakci na publikování fotky prvňáků ze školy v Teplicích. Jak zavile nenávistné komentáře, plné urážek a rasistických útoků vyvolala fotografie školáčků, včetně rómských, vietnamských a arabských, je šokující. Ubohost si podala ruku s hloupostí, krutostí a nebezpečnou nenávistí.

Lidé - ruce - srdce - láska

Podobně neuvěřitelný je i útok skupiny neurvalých násilníků proti Afričanovi, který u nás léta žije a pracuje jako programátor. Surově ho zbili v pražské tramvaji. Nikdo nepomohl, cestující nebyli většinou ani ochotni pomoci svědectvím o události a řidička tramvaje se prý divila, proč má volat pomoc a policii. Obavy z tlupy běsnících hulvátů chápu, absenci snahy hledat možnost nějak pomoci už ne.

Asi si neuvědomujeme, s jak nebezpečným ohněm si zahráváme, když necháváme takové události v pozadí, když dáváme prostor hulvátům - prosím nepište kolegové pořád, že to byli fotbaloví fanoušci a nazývejte věci konečně pravými jmény - rasismus, hrubost a násilí, když navíc volíme populisty s xenofobními a rasově nesnášenlivými programy.

Může se nám to vymknout z kontroly. Pořád věřím, že je tu většina soudných, slušných lidí, ale narůstající vlna zaslepených přívrženců násilí, včetně netečných politiků, znepokojuje. Brzděme, dokud je čas. A teď už klidný pátek i svatomartinský víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.