Petr Voldán: Jak funí hlemýžď aneb Nekonečný příroda fest

Letní festivaly - neboli festy všeho druhu jsou fenoménem dneška. Vybere si asi každý. Nicméně, podle autora pondělní pravidelné glosy na jeden festival možná trochu pozapomínáme. Petr Voldán a “Jak funí hlemýžď aneb Nekonečný příroda fest”:

Především musím předeslat, že zamyslet se nad otázkou, jestli hlemýžď funí mě přiměla rozhlasová kolegyně Drahomíra Bačkorová, která ho prý slyšela při ranním běhání. Vědom si jejího mistrného umění zkratky a nadsázky jsem nicméně nelenil, hledal a zjistil, že prý hlemýždi na znak rozladění nebo nelibosti vydávají jakési bublavé zvuky.

Což mi jako úvod pro dnešní zamyšlení bohatě stačí - protože inspirace mě nasměrovala k letní smršti festivalů - populárně řečeno festů. Hudební jsou skoro už nejobyčejnějším příkladem letního povyražení a žánrová různorodost je všeobjímající. Od tzv. klasiky, přes folk, country, folklór, rock, metal, punk a kdoví čeho ještě až třeba po operetu nebo operu. Ale pozor, festy se zdaleka nesnoubí jen s hudbou, jsou i gastronomické, květinové, sběratelské až vetešnické. S jedním společným jmenovatelem - všude je nával lidí. Což těší pořadatele a občas méně už návštěvníky.

Bicykl a cykloturistika

Přibývá ale také víc a víc účastníků - no řekněme - příroda festu

Ten má oproti klasickým festům několik zvláštností. Nikdo ho neorganizuje, nepočítáme-li sami sebe. Koná se prakticky všude, vyjma pochopitelně zaasfaltovaných nebo jinak přírodě zapovězených prostor. Byť ani to není přesné. Právě na takových místech je například zjevení se vrabčáka nebo snítky zeleného plevele v prasklině betonu jakýmsi vykřičníkem festivalu přírody.

Ale ten hlavní přírodní festivalový rej objevuje stále více z nás nejen uprostřed klasických přírodních lokalit. Už se dokážeme kochat opravdu i štěbetáním ptáků na drátech, lovíme záběr motýlího přistání na vlčí mák u cesty, kvetoucí plevel umí rozněžnit i puberťačky na výšalpu za kapelou jejich snů, zabečení ovcí v dálce aktivizuje pozornost celých rodin na výletě a nálet čápa na komín je pro mnohé diváky víc než sebeatraktivnější airshow.

Zkrátka - příroda fest, ten nekonečný a takřka všudypřítomný festival kouzel matky přírody si s ostatními festy nezadá a do festivalové skládanky neoddělitelně patří. Což naštěstí chápe víc a víc z nás a teď v létě si to užíváme o to aktivněji. Bez ohledu na záhady typu - jak funí hlemýždi. Příjemné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.