Petr Voldán: Jak hluboko do bahna

Kde je hranice, či chcete-li, kam až jsou schopni zajít naši politici v používání vulgárních výrazů na veřejnosti? Odpověď na tuto otázku prý autor pondělní glosy najít neumí. Nicméně - jak uslyšíte - jasný názor na tento trend Petr Voldán má:

Nemohu opakovat slova ministra pro lidská práva ze včerejší televizní debaty. Jsem slušně vychovaný a navíc taková slova podle mě do vysílání nepatří - snad leda do rozhlasové hry někdy večer. A když pan ministr Chvojka dokonce s nonšalantním úsměvem několikrát zopakoval vulgární výraz v poledne v České televizi a ještě filosofoval, jestli to vůbec vulgární je, skoro jsem se štípal do ruky, jestli se mi to nezdá.

Podle tohoto pána, zdráhám se ho nazvat politikem, protože o vyjadřování politiků mám dočista jinou představu, ani premiér nemohl použít jiný výraz, než stejně vulgární. Co takhle našim vládním činitelům zakoupit slovník synonym - tam by třeba našli i výraz jako přechytračit nebo jiný. Pokud ovšem chtějí působit jako politici a ne jako hulváti. Pan ministr nemá jen posunutý práh vnímání vulgárních výrazů, jak diplomaticky naznačoval moderátor. On asi nepochopil, že být ministrem s sebou nese předpoklad jisté kulturnosti.

Postoj k použití vulgárních výrazů

I když vlastně u nás už ani ne
Sprostých a vulgárních výrazů slyšíme od politiků víc a víc a co je nejsmutnější, oni si to všechno dovedou zdůvodnit a připadá jim to normální. A to se málem každý druhý přirovnává k prezidentu Masarykovi nebo jiným prvorepublikovým vzorům. Umíte si snad představit, že by T.G.M. na veřejnosti pronášel podobná slova? Společnost nám hrubne a politici se na tom podílejí nebývale aktivně.

Kdy už do Prčic - to si dovolím použít s prominutím jako odvar odvahy našich politiků - pochopí, že slušnost by měla být jedním ze základních rysů jejich počínání? A že vstup do politiky nebo funkce jim nedává právo být hulvátem? Potkat pana ministra moje babička na ulici v jeho rodném Hlinsku, kam jsem za ní jezdíval, možná by si před ním opovržlivě odplivla. A pak by se asi dlouho styděla za to, že spravedlivé pohrdání vulgárním politikem projevila - jaký to paradox - tak neslušně. Ale teď už klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio