Petr Voldán: Je to služba

O jemných rozdílech v pojmech kolem služeb a také o víkendu, ovlivněném volbami, je dnešní pravidelná glosa Petra Voldána. Všechno to podle autora spolu tak nějak souvisí.

Někdy i drobný rozdíl může znamenat zásadnější odlišnost v chápání některých výrazů. Možná vám připadá, že je skoro totéž, když řeknu “služebník” nebo “sluha”. Podle mého v tom jistá nuance je. Výraz “služebník” mám spojený s uctivým, slušným a plnit přání zákazníků připraveným obchodníkem. Možná poněkud archaicky vzato, nicméně, slušnosti není nikdy dost. Nu a “sluha” sice není nic opovržlivého, stejně to ale je pro mne popis už více ponížené pozice, která například s obchodem nemá moc společného.

Bohužel, když zůstaneme u onoho obchodu, zdá se mi dost často, že si někteří lidé v něm se pohybující trochu pletou svoje role. Zatímco by se k zákazníkům měli chovat jako služebníci, pracující ve službách, připadají si asi jako sluhové a zákazníkům to dávají najevo, aby se tak sami vnitřně necítili. Povětšině povýšeným, nevstřícným a arogantním chováním, jako kdyby si neuvědomovali, že zákazník tu není kvůli nim. Že to je naopak, protože jsou tu oni pro zákazníka a když on už nepřijde, v krajním případě skončí a nebudou mít práci.

Volební urna

Zastávám názor, že lidé, kteří nechápou, že práce ve službách znamená službu ve prospěch zákazníka, by to neměli dělat. Což se dobře řekne, ale protože lidí je málo a těch, kteří se na některé profese hodí ještě méně, dělají mnohé práce lidé ne zrovna na svém místě.

To všechno si člověk uvědomí i zrovna dnes, po víkendové volbě poslanců. Jejich práce je rovněž službou - službou voličům, veřejnosti. Což se týká pochopitelně i politiků. Ale někteří to asi zcela nechápou – jako mnozí lidé z obchodu a služeb. Je na nás si vybrat. A hlavně jít si vybrat. Tu možnost jsme měli a nikdo to za nás udělat nemůže. Koho jsme si zvolili bylo na nás.

A nadávat, pokud se nám výsledek nelíbí, můžeme zase sami na sebe - tak trochu v duchu zajímavého citátu, který se k dnešku s trochou nadsázky podle mne hodí. “Omluvte sníženou kvalitu některých poslanců. Vznikla z nedostatku moudrosti jejich voličů.” A teď už klidné pondělí i celý týden

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.