Petr Voldán: Ježíšek v kouřové cloně

Kouření – zakázat v restauracích nebo ne – problém opakovaně diskutovaný v parlamentu a také mezi lidmi. A v debatách padají někdy docela podivné argumenty. Především těm se věnuje ve své pravidelné páteční glose „Ježíšek v kouřové cloně“ Petr Voldán:

Británie, Belgie, Švédsko, Nizozemsko a další země omezují svobodné podnikání. Jak to, že v zemích, shodneme se demokratických - co se týká právě svobod a podnikání nám dávaných za vzor. Kam svět spěje – chtělo by se dodat, kdyby taková zpráva oblétala svět. Jenomže ona už dávno proletěla. Ovšem informovala, že tyto a mnohé další země jen zakázaly kouření i v těch u nás horlivě diskutovaných restauracích, hospodách nebo i kavárnách.
Proč to matení s omezováním svobod v baštách svobodného podnikání? Protože to je jeden z hlavních argumentů přívrženců kouřem provoněných poledních obědů, kávy s moučníkem a podobných lahůdek, kterými jsme skoro skanzenem nejen v Evropě. Mimo jiné – v Británii také tvrdili, že to zlikviduje živnosti, provozující proslulé pivnice – kupodivu nezlikvidovalo. To jen pro informaci těm, kteří argumentují a nevědí pořádně čím.
Vůbec je debata nějak podivná – média se hemží výrazy, jako kdyby mělo dojít k válce nebo celosvětové pohromě. Přitom pro nekuřácké restaurace a další prostory je už většina obyvatel. Nicméně – „Boj o kouření začíná“, „Poslanci o tom, jestli Češi u piva típnou cigaretu“. Čekal bych alespoň sem tam titulek – Jedná se o zdraví lidí, Budeme dál na rozdíl od světa ignorovat škodlivost kouření, Lékaři vyzývají k omezení kouření a podobně. Jenže to není tahák na čtenáře. Místo toho slyším, že hospodští jsou podnikatelé, chtějící logicky zisk. Bez cigarety prý nebude. Nechtějí snad hlavně zisk i prodejci drog, obchodníci s dětmi nebo ženami, šmejdi s hrnci? Takže i jim svobodu podnikání? Co třeba hospůdky v přízemích škol, když dvacet ze sta deváťáků se každý měsíc opije – aby byl zisk. A koruna navrch – předseda strany provokativně foukne ozón z elektronické cigarety do tváře ministra zdravotnictví.
Nějak to nemá úroveň. Stejně jako pomatený nápad nechat kouřit jen venkov. Třeba ale nějaký zahraniční svobodný podnikatel začne k nám vozit zájezdy – výprava do ráje kuřáků aneb svíčková pivo a cigárko. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.