Petr Voldán: Jo, mělo to smysl

Připomínky událostí před sedmadvaceti lety měly včera různou podobu. V jakémsi echu doznívání také v dnešní glose Petra Voldána:

Byla to roztodivná směsice akcí, shromáždění, setkání, vystoupení, prohlášení ale i reakcí na akce, shromáždění a setkání, komentářů vystoupení a prohlášení. Každý si pochopitelné hájil a obhajuje ten svůj názor, tu svoji pravdu a vidění světa. Co je ale zajímavé, v drtivé většině mezi lidmi stejných postojů. Stejně myslící tak souhlasili se stejně myslícími a odsuzují jinak přemýšlející - tedy ty, co nic nechápou a je s podivem, že mohou mít jiný názor.

Není ale třeba ta tolik skloňovaná svoboda také o tom, že každý má právo na svůj názor, protože i každý má trochu jinou zkušenost, jiné podmínky, jiné - co bych vypočítával. Každý jsme jiný a žijeme různé životy.

Pamětní deska na Albertově

Jen tu a tam došlo k výměně názorů, k diskusi a prezentaci argumentů - to je něco, co zatím moc neumíme. Ani po těch letech, kdy k tomu máme možnost jsme se nezbavili tendence nálepkovat, neposlouchat druhého, neuznávat právo na jiný pohled na věc. Co je pro mě navíc dost nepříjemné potvrzení rozkmotřenosti ve společnosti - řečeno záměrně hodně jemně - to je nějak moc vulgarity a sprostoty při prezentování neomylných pravd některými lidmi. A to nejen v anonymitě sociálních počítačových sítí, tam už to je běžným zvykem dělat ramena a silácky hřímat pod pláštíkem neviditelnosti nebo pseudonymů. Silná slova nebývají synonymem silných argumentů. Ať se ozývají z jakékoli strany politického či společenského spektra.

Ale co hlavně ukázal včerejšek a co je myslím podstatné, na čem se dá stavět
Každý mohl - byť se zmíněnými limity nebo přešlapy - prezentovat co chtěl. Kritizovat prezidenta, vládní politiku, protiimigrační nálady nebo hájit hlavu státu, obhajovat kroky vlády pomoc migrantům. To je důkaz, že změny před sedmadvaceti lety měly smysl. A že si to myslí dvě třetiny lidí? Když si občas poslechnou názory té zbylé třetiny, může to být postupně i víc. Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio