Petr Voldán: Kam čert - zatím - nemůže

Každý rok se odehrává spousta malých či větších soubojů o to, jaké vánoční svátky vlastně mít. Jestli udržovat tradice nebo mezi ně pustit i něco novějšího, čím bychom šli víc s dobou. Tenhle jev si autor páteční glosy Petr Voldán - asi pod dojmem všudypřítomných pohádek - pojmenoval jako čerta, který ale podle něj pořád všude nemůže:

Nebojte, nebude to dnes o čertech doopravdy, ani o kdysi populární komedii s Miroslavem Horníčkem, Janou Hlaváčovou a Rudolfem Hrušínským. Ten název - Kam čert nemůže - se mi jen moc hodí k přirovnání snah, něco s těmi Vánocemi udělat, aby to snad nevypadalo, že jsme nějací staromilci. Leccos se už v tomto směru tak jako tak mění. Například stále přibývá lidí, kteří jsou schopni si docela dobře užít vánoční dny i v teplíčku daleko od domova a tradičních zvyků. A je pro ně rozhodující odpočinek, příjemná atmosféra s někým blízkým, pocit - nade vše co je kolem. Nic proti tomu.

Tím nenechavým a pořad dorážejícím čertem, který se snaží vloudit do tradičních vánočních nálad a zvyků myslím jiné novoty. Byly to třeba umělé vánoční stromečky, které - když se objevily - čertovsky strašily ty klasické jako skoro skomírající. V zájmu přírody je měla umělá hmota vytlačit úplně. Jenže nevytěsnila. Naopak, jehličí se ukazuje nesmrtelným a pořád populárním, ne-li populárnějším.

Vánoční atmosféra

Čertovsky aktivní jsou také modernizátoři cukroví
Argument zdravé výživy zdá se být logický a ospravedlňující. Ale taky myslím si neprorazí. Byť moderní svět kvapí kroky nezadržitelnými a už jsou na světě od letoška i 3D tiskárny, které dovedou vytisknout i trojrozměrné potraviny. No, zatím jsou to spíš hmoty, ale kdo ví za čas. Proti takovým vykrajovátkům z tiskárny nic nemám, ale kolem 3D tiskárny se například asi neline ta neodolatelná vůně jako z trouby plné cukroví. I když vyrobit vůně už problém taky není a jako rohlíčky může vábit třeba i betonová zeď. A kam se ponoří v tiskárně ruce, jako při míchání bramborového salátu, to mi taky povězte.

Takže jsou ještě pořád vánoční atributy, kam čert - zatím - nemůže. Za mne hurá a vám už klidný pátek a krásný vánoční víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.