Petr Voldán: Kdo koho bude učit

Kdo koho bude učit - toť otázka, kterou si dnes klade autor pondělních glos Petr Voldán. Téma mu tak trochu "přihrál" šéf Evropské komise svým posledním - nepříliš diplomatickým výrokem o budoucnosti vztahů unie a Spojených států:

Silácké řeči a diplomacie se moc nekamarádí. Můžeme si o prezidentské volbě Američanů myslet co chceme - je to ale jejich svobodná volba a svět se s novým prezidentem bude muset naučit žít. Ti chytřejší politici planety navíc vědí, že předvolební rétorika je jedna věc a konkrétní kroky nově zvolených představitelů pak věc druhá. I proto diplomaté a vrcholní politici vyčkávají a jsou hodně v prohlášeních zdrženliví.

Ne tak šéf Evropské komise
Ostatně pan Juncker se už v uvozovkách "proslavil" nepochopením diplomacie několikrát. Asi je vážně spíš evropským úředníkem, než vrcholným představitelem se vším všudy. Jinak by věděl, že emoce a přání se ventilují jen sporadicky - navíc, je spousta evropských úředníků, kteří se dokáží chovat jako správní diplomaté.

Podané ruce

O to hůř pro unii, že předseda Komise to neumí. Možná bylo lepší kousnout se do jazyka, než vypustit z úst neomalenost, že prý budeme muset nově zvoleného amerického prezidenta naučit, co to Evropa je a jak funguje. Kdo by se měl v první řadě učit je pan Juncker - alespoň základní škola diplomacie by mu neuškodila. Navíc takřka všichni v unii vidí, že Evropa by mohla fungovat mnohem lépe. Třeba na to by se předseda komise mohl zaměřit s větším nasazením. Říká se něco v podobných případech o zametání před vlastním prahem. A je naprosto jedno, že své pedagogické úvahy o tom, jak chce někoho něco učit, pronesl jen před studenty. Možná ale i dobře, že zrovna tam na svém příkladu ukázal, jak je důležité se učit.

Jeden z mnoha citátů tvrdí, že diplomacie spočívá v tom hladit psa tak dlouho, než je hotový náhubek. V tom případě se trochu bojím, jestli by s podobnými výroky, jako byl ten předsedy Evropské komise, v nadsázce nakonec unie neskončila na vodítku Spojených států. Vzájemně výhodné vztahy by asi byly mnohem lepší. A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.