Petr Voldán: Když ne Čapek nebo Kafka, proč ne Courák či Drncal

České dráhy nechystají jen změny v jízdních řádech vlakových spojů. Řada z tradičních názvů dálkových spojů bude mít i nová jména. Reakce nemalé části veřejnosti tento krok kritizuje. Téma pro dnešní pravidelnou glosu Petra Voldána. A že to bude pohled opět trochu “pichlavý” a z nadhledu dokazuje i jeho titulek - “Když ne Čapek nebo Kafka, proč ne Courák nebo Drncal?”:

Kolik už jsme slyšeli stesků, ba dokonce nadávek, jak nám zlý Brusel bere identitu, jak nás pohlcuje a unifikuje globalizace. A světě div se, teď najednou přichází národní dopravce s krokem, který neřeší zásadní otázky přepravy cestujících na železnici, ale třeba tu nečitelnou unifikaci dost podporuje.

České dráhy totiž dospěly k závěru, že lidé si nemají co zvykat a že se budou lépe orientovat v povšechných termínech skoro mezinárodního zvuku jako jsou “Metropolitní”, “Jižní” nebo “Západní” expres, kterými přejmenují soupravy. Že by po vzoru zvučného Orient expresu? Ze zkušenosti cestujících Českých drah i ohlasů na změny názvů, to ale asi nebude otázka stejně kvalitního servisu, pohodlí a přesnosti v dodržování jízdních řádů. To by asi dráhy musely opravdu volit názvy svých dálkových vlaků v duchu recese některých komentářů a soupravy by se jmenovaly “Courák”, “Ploužák”, “Drncal” nebo tak nějak.

vlaky

Každopádně je jisté, že rodiče, kteří dětem při cestách vlakem rádi rozšiřovali obzory, když jim v soupravě Karel Čapek, Jan Jesenius či Fanz Kafka vyprávěli, jací to byli velikáni dějin nebo v případě vlaku Bouzov mohli zabrousit i do zeměpisu - tak tito rodičové si vystačí jen se světovými stranami... Ovšem třeba režisér Menzel má naopak kliku - vlak s jeho jménem dokonce povýšil z lokálky na rychlík. A spekulovat, jak to že pro dráhy je souprava Budvar tradiční a zůstane, když za Čapka a Kafku asi neměl kdo lobovat, to se mi snad ani nechce.

Nelze než přitakat i reakcím typu - jestli dráhy nemají s přepravou lidí důležitější problémy než je měnit tradiční názvy - nebo - nebylo by lepší raději řešit moc častá zpoždění, čistotu, informovanost cestujících i zrychlení tratí? To dělá dráhy oblíbenými či dokonce světovými. Ve fasádě to není. A že tradice jsou protikladem ve vztahu k jejich jepičímu životu nás, to je zase naše tradice. Tak už raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.