Petr Voldán: Krůček po krůčku

Někdy je potřeba se k cíli dopracovat krůček po krůčku. A přesně tak "Krůček po krůčku" nazval Petr Voldán dnešní glosu, ve které kvituje zajímavou, ale zatím dost opomíjenou anketu. Týká se příkladného počínání dětí:

Dětský čin roku - slyšeli jste někdy o něčem takovém? Jsem přesvědčen, že v drtivé většině netušíte, o čem je řeč. Což ale není vaše chyba. Místo toho ale možná řešíte do prapodivné podoby propadající se soutěž Zlatý slavík, vámi asi těžko ovlivnitelné údajné půtky uvnitř tzv. "pražské kavárny" nebo následky překvapení některých řidičů z faktu, že v zimě padá i sníh. Tedy témata, kterými žije svět médií a která nám cpou do reálného života z toho svého virtuálního.

Přitom Dětský čin roku byl vyhlášen už po dvanácté
V ústraní - až na čestné výjimky takřka bez povšimnutí novinářů hlavních televizních stanic, novin, rádií i časopisů. Asi je nám jedno, jaká generace vyrůstá a hlavně jak. Když někdo někde vypátrá, že mládež u nás dost pije, když politici objeví po sté Ameriku v podobě nedostatku pohybu školáků - bývá to sousto, do kterého se novináři zakousnou. Ale pomoc spolužákovi při epileptickém záchvatu, adopce květinových truhlíků - aby Ostrava byla taky zelená, nepotřební plyšáci pro jiné děti po operacích mandlí - to nejsou zřejmě mediální trháky. Přidám příhodu ze dnů nedávných - k řidičce autobusu se cestujícími prodral klučina tak desetiletý, zaťukal na okénko a říká - děkuju vám mockrát. Autobus totiž na něj pár vteřin počkal a věřte mi, kluk překvapil nejenom mě. To jsou zdánlivě drobnůstky, pro někoho nestojící skoro za řeč.

Setkání předčasně narozených dětí

Jenomže to je omyl - to jsou krůčky, které vedou aktéry podobných dětských činů - a nemusí to být jen opomíjenou anketou oceněné činy roku - k tomu, že jistým a věřím že nezvratným krokem kráčejí k pozici slušného dospělého člověka. Neteče při tom naštěstí většinou krev, nejde o celebrity a tak je to stranou zájmu. Což je špatně. Ohrnuje se tu nos nad jednou ze součástí kultivace společnosti, která bezesporu kultivaci potřebuje. Dětskému činu roku proto fandím, záměrně mu dělám popularitu a vám už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.