Petr Voldán: Kulturnost jen s potvrzením

Že už se blíží další školní rok připomíná žákům a studentům - k jejich nelibosti - kde kdo. I dnešní glosa bude o škole, ale nikoli o učení nebo problémech našeho školství. Autorův titulek zní “Kulturnost jen s potvrzením”, ale i Petr Voldán připomíná, že právě škola by měla ke kulturnosti národa vychovávat. A to i tím, jak vypadá.

Škola dostala pěkně na frak - i tak by mohlo znít shrnutí diskusí nad nepovedenou rekonstrukcí fasády jedné školní budovy. Pravdu mají místní, hájící přestavbu, že o existenci Kamenných Žehrovic na Kladensku neměla většina diskutujících ještě nedávno ani páru. Teď ale debaty bublají s razancí parou přeplněného papiňáku a obec zná snad každý.

Jejich škola totiž prošla rekonstrukcí i s poměrně rychlou opravou fasády

A právě ta budí vášně. Řeknu rovnou svůj názor - myslím, že právem. Protože nejde jen o tamní školu, stejně dopadá bohužel i spousta dalších budov. V zájmu opravy a zateplení je oblepujeme polystyrénem a z rozmanitých fasád a pohledných domů vytváříme unifikované krabice, mnohde navíc s prapodivnými barevnými kombinacemi. Mizí štukové ozdoby, římsy, portály, sloupky, šembrány - tedy plastické rámování oken a ta ztrácejí oblouky a mění se v plastové hranaté tuctové tvary.

Malíři a malování (ilustrační foto)

Chápu rozčarování diskutujících nad necitlivou úpravou, která kromě výše zmíněného zbavila školu i výklenků včetně sošek. Vchod je dnes jak do samoobsluhy a Komenský, který je mezi zmizelými postavami z výklenku, by se asi divil, proč budova z roku 1900, podle odborníků solidní doklad stavitelského i řemeslného umu a estetického citu našich předků, vypadá jako bezpohlavní úřad. Obrana školy i místního úřadu - povolení na opravu ani nebylo třeba - že škola není památkou, není v památkové zóně a na opravu bylo málo peněz a muselo se spěchat do začátku školního roku, je sice pochopitelná, ale smutná.

Asi by bylo lepší hledat přijatelnější a kulturnější řešení - i ty peníze

Školy a podobné budovy sice nemají glejt památkářů, ale vždycky patřily k tomu pohlednějšímu ve městech a obcích. A tak kultivovaly pohled a vnímání okolí nejen žáků, ale všech. Učení není jen o předmětech, známkách nebo vysvědčeních. Ještě, že snad nepotřebuje polystyrenem zateplit Hluboká, Hrádek u Nechanic nebo Zámek Pardubice. Ale ty vlastně mají potvrzení, tak sláva. Estetika a kulturnost by to v boji s financemi a úředními lejstry prohrávat neměly. Ani ve zdánlivě bezvýznamných školách. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.