Petr Voldán: Majstrštyky

Když se někomu povede něco, co zavání skoro dokonalostí, říkáme tomu v nadsázce i "majstrštyk". Autor pondělních glos Petr Voldán prý dokonce zaznamenal v posledních dnech takových počinů hned několik. Jeho konstatování ale musíme brát jako obvykle s rezervou, nicméně pro dnešní glosu skutečně zvolil titulek "Majstrštyky":

Mistrovské dílo, dokonalost sama - čili zmíněný už majstrštyk když se povede, je to fajn. Připomněl jsem si tento výraz okamžitě při sledování skoro dech beroucích záběrů, jak o víkendu z pražského Nuselského mostu slaňovali vozíčkáři. Propagace bezbariérového festivalu handicapovaných byla sice hodně odvážná, ale už jsme se nejednou přesvědčili, že právě lidé s handicapy dovedou překonávat netušené hranice. Mnohdy nedostižné i pro jejich zdravé okolí. Nechat se spustit na lanech z Nuselského mostu, to je podle mého opravdický majstrštyk odvahy, mistrovské dílo vůle.

To nemá nic společného s nějakým vytahováním se, kasáním se, co dovedu. Jak si naopak dokáží v tomto smyslu honit trika naši politici, což sledujeme prakticky denně. Mimochodem, snažit se být viděn, tedy honit si tričko, je jev, který se majstrštyku sice navenek podobá, ale je to docela něco jiného. Pro zajímavost, výmluvně se tomuto slovnímu spojení věnoval kdysi Karel Čapek, když napsal: "Řekne-li vám správný pražský sígr nehoň si tričko, víme přesně, co tím chce říci..."

Sobotka, Babiš

Tolik pro ilustraci - nu a kromě toho, že si nadále honí trička jak premiér, tak vicepremiér v kauze pokračování vlády či jiného řešení ostudné situace, stranou nezůstává ani prezident. Možná názorem nekoresponduji s údajnou těsnou většinou populace, která prý podle průzkumu schvaluje jeho záměr udělit milost Jiřímu Kájínkovi, ale nemohu se zbavit dojmu, že právě to je další příklad jak ukázat, co si mohu dovolit. Právo na udělení milosti je věc jedna, ale zpochybnění závěrů hned několika soudních rozhodnutí věc druhá.

Podobně - honit si tričko na urážlivých výrocích o novinářích, které je, když je jich někde moc, dobré podle prezidenta likvidovat, není sice překvapivé, ale není to ani majstrštyk. Pokud bychom to nebrali jako ukázkové dílo, jak se státníci většinou nechovají. To potom ano, to je majstrštyk jako hrom. A k údajnému bonmotu, i při vědomí, že jsou novináři různých kvalit, to má, myslím si, také dost daleko.

Takže už raději úspěšné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.